Przejdź do treści
Home » keto Chleb Mocy – prosty przepis na bezglutenowy Chleb Mocy

keto Chleb Mocy – prosty przepis na bezglutenowy Chleb Mocy

Ze względu na fakt, że tradycyjne pieczywo zawiera zboża, gluten lub ma wysoki indeks glikemiczny, w większości diet pieczywo jest eliminowane. Jeśli jesteś na wymagającej diecie sportowej, diabetycznej, czy ograniczającej węglowodany, w której zalecane jest zrezygnowanie z pieczywa, to znaleźliśmy na to rozwiązanie: gotowa mieszanka do wypieku Chleba Mocy! Sprawdź przepis na keto Chleb Mocy i znowu będziesz mógł cieszyć się pyszną kanapką i przygotować keto chleb z twarogiem lub ulubionym masłem orzechowym, prawdopodobnie nie możesz się już doczekać 🙂

Sprawdź przepis Coco Farm na Chleb Mocy, który w przeciwieństwie do większości tradycyjnych wypieków nie zawiera zbóż, białka pszennego i glutenu. Naszym priorytetem było stworzenie zdrowej mieszanki, dlatego też Chleb Mocy to moc pełnowartościowych nasion, pestek i orzechów. Ze względu na fakt, że prawie wszystkie składniki są już w środku, z naszą mieszanką szybko i łatwo przygotujesz bezglutenowy chleb na bazie mąki lnianej i pestek słonecznika.

Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, diabetycznej, czy innej ograniczającej spożycie węglowodanów, polecamy sprawdzić również przepis na keto Brownie Mocy. Polecamy również Chleb zmieniający życie, które jest odpowiedni nie tylko kiedy jesteś na keto, ale również na diecie wegańskiej.

keto Chleb Mocy
Chleb Mocy bez zbóż
keto Chleb Mocy - chleb na bazie mąki lnianej po wypieczeniu
keto Chleb Mocy na bazie mąki lnianej

Do przygotowania chleba będziesz potrzebować:

  • mieszanka do wypieku keto Chleb Mocy Coco Farm
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 300 ml wrzącej wody
  • trochę mąki do posypania blatu

Dodatkowo możesz wzbogacić przepis na keto chleb o swoje ulubione nasiona, pestki, czy orzechy.

Przepis krok po kroku – jak przygotować Chleb Mocy:

  1. Wsyp mieszankę Coco Farm Chleb Mocy do miski i dodaj do niej 5 łyżek oleju oraz 300 ml wrzącej wody.
  2. Wymieszaj składniki, używając miksera z hakami lub łyżki.
  3. Powstałą masę odstaw na 10 min, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  4. Osobno roztrzep 3 jajka i połącz z masą. Możesz również dodać ulubione nasiona, orzechy lub pestki.
  5. Dodaj ocet lub sok z cytryny.
  6. Wyrabiaj ciasto na keto Chleb Mocy aż powstanie kula.
  7. Posypując mąką blat wyrób zwarty bochenek o wysokości max. 5 cm. Na górze zrób 4 płytkie nacięcia.
  8. Wyłóż bochenek na blachę zabezpieczoną pergaminem i wstaw do zimnego piekarnika.
  9. Piecz 50 min w temp. 180oC (z opcją pieczenia góra-dół).
  10. Przed końcem pieczenia wbij drewniany patyczek, jeśli będzie obklejony ciastem, piecz kolejne 10 min.
  11. Chleb pozostaw na ok. 15 min w otwartym piekarniku, a następnie wystaw do ostudzenia.
  12. Wypieczony Chleb Mocy przechowuj w folii do 3 dni w temperaturze pokojowej lub do 7 dni w lodówce.

Podsumowując, w 60 min przygotujesz pyszny chleb z pełnowartościowych składników. Polecamy serwować keto chleb z twarogiem, ulubionym masłem orzechowym lub różnego typu serami – Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *