Gdy słyszymy hasło masło orzechowe, to przed naszymi oczami pojawia się scena z amerykańskiego filmu, w której dziecko po kryjomu wyjada smakołyk wprost ze słoika. Nic dziwnego, amerykanie uwielbiają masło orzechowe, i pojawia się bardzo często zarówno w filmach, jak i książkach. Dzisiaj krem orzechowy to popularny smakołyk jedzony na całym świecie zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Mamy bardzo duży wybór kremów z orzechów ziemnych, migdałów, makadamia, czy orzechów laskowych. Pasty orzechowe, znane również jako mus orzechowy, często zawierają dodatkowe składniki, mniej lub bardziej zdrowe, czy takie dopasowane do założeń specjalistycznych diet. Choć masło orzechowe zawiera sporo kcal, to zawiera również drogocenne witaminy i minerały. Ogrom wyboru gwarantuje, że nawet będąc na wymagającej diecie nie musisz rezygnować z tego popularnego przysmaku.
Historia masła orzechowego
Choć ciężko w to uwierzyć to jednak nie w Ameryce zrodził się pomysł produkcji masła orzechowego. Pierwsze kremy orzechowe powstały prawie 3 tysiące lat temu i wyprodukowali je Inkowie. Rozcierali oni orzechy do moment uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zwyczaj przejęli Aztekowie. Na kilkaset lat słuch o maśle orzechowym zaginął, aby potem mogło zostać ponownie odkryte przez Amerykanina, doktora Johna Harvey Kellogga w 1895 roku. Aby wyprodukować krem orzechy były najpierw gotowane a następnie mielone. Krem orzechowy miał dostarczyć pacjentom doktora niezbędne białko. Ze względu na różne schorzenia na które cierpieli jego podopieczni nie mogli dostarczać do swojego organizmu protein w postaci mięsa.
Sanatorium Battle Creek
W swoim sanatorium The Battle Creek doktor podawał swoim pacjentom masło orzechowe jako pełnowartościowe kcal i zamiennik mięsa. W jego ośrodku leczyły się takie osoby jak Henry Ford, czy John d. Rockefeller, dlatego masła były uważane za dobro luksusowe. Masło orzechowe uważane było za produkt klasy premium. W 1908 roku pracownik sanatorium wynalazł maszynę, która pozwoliła prażyć orzechy i mielić je na krem, została ona przedstawiona na targach Lambert Food Company, nowa technologia dała możliwość produkcji większych ilości kremu orzechowego. Dzisiaj firma Kellogg’s Company to międzynarodowa korporacja, która w ofercie poza masłami orzechowymi ma płatki śniadaniowe, ciastka i różnego rodzaju przekąski. Pomimo zmechanizowania procesu produkcji, dopiero w czasach Wielkiego Kryzysu popularność masła orzechowego znacznie się zwiększyła i smakołyk stał się dostępny dla większości Amerykaninów. Chętnie sięgano po masło orzechowe jako źródło białka i tańszy zamiennik mięsa.
Kuchnia Amerykańska obfituje w przepisy w których wykorzystuje się masło orzechowe. Jedną z kultowych amerykańskich przekąsek jest kanapka zwana Peanut Butter & Jelly. Składa się ona z chleba tostowego, dżemu i masła orzechowego. Kanapka zyskała największą popularność podczas II Wojny Światowej kiedy stała się stałym elementem menu U.S. Army. Masło orzechowe znalazło się również w kosmosie wraz z astronautami NASA.
Różne rodzaje kremów orzechowych
Na przestrzeni lat receptury kremów orzechowych ewoluowały. Dodawano do nich sól, cukier, oleje czy izolaty białka i innego rodzaju składniki aby wzmocnić walory smakowe lub sprawić aby produkt spełniał założenia restrykcyjnych diet. Dzisiaj mamy ogromny wybór kremów orzechowych (past orzechowych), możemy wybrać idealny dla nas mus orzechowy oraz jego zawartość odżywczą. Powstały również kremy orzechowe dla dzieci z dodatkiem witamin i minerałów. Możemy sięgnąć po masło orzechowe nie martwiąc się o to, że jest ono niezdrowe lub zawiera ogromne ilości cukru.
Masło orzechowe dla dzieci
Chyba nie ma na świecie dziecka, które nie przepadałoby za słodyczami. Niestety mając świadomość jakie składniki zawierają popularne smakołyki raczej staramy się ograniczać ich ilość w diecie naszych pociech. Na szczęście, możemy znaleźć różnego rodzaju alternatywy o równie słodkim smaku ale zdecydowanie lepszym składzie. Jedną z takich alternatyw jest pasta orzechowa. Możesz wybrać masło orzechowe o składzie ze 100% orzechów, lub mus orzechowy z dodatkiem np. błonnika lub jak w przypadku kremów Opowieści Zdrowej Treści miąższu kokosowego.
Za pomocą pysznego dodatku możemy dostarczyć do jadłospisu naszych dzieci nie tylko białko i błonnik ale również witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Masło orzechowe możemy przygotować także samodzielnie w domu aby mieć pewność co do czystego składu. Jedynym pytaniem pozostaje kiedy można włączyć kremy orzechowe do diety dziecka? Odpowiedź niestety nie jest jednoznaczna. Podczas gdy jedni twierdzą, że najlepiej podać pierwsze orzechy po ukończeniu przez nasze dziecko roczku, drudzy proponują aby dietę rozszerzyć jak najwcześniej aby zapobiec alergii.
Zgodnie z zaleceniami American Academy of Allergy, Asthma and Immunology oraz Publick Health Agency pastę z orzechów można włączyć do diety dzieci już pomiędzy 6-8 miesiącem życia, jeśli wcześniej nie zaobserwowaliście uczuleń na inne produkty spożywcze. Należy jednak pamiętać aby przed 5 rokiem życia nie podawać całych orzechów ponieważ istnieje ryzyko zakrztuszenia.
Dla maluszków wybierajmy pasty o jak najkrótszym składzie aby zapoznać je ze smakiem orzechów. Gdy dzieci są starsze możemy włączyć do ich diety kremy o bardziej rozbudowanym składzie np. z dodatkiem błonnika lub witam.
Kremy orzechowe dla sportowców i osób na diecie odchudzającej
Aktualnie będąc na diecie odchudzającej lub sportowej nie musisz odmawiać sobie kremu orzechowego. Masło orzechowe 100% to nie tylko kcal ale również duża zawartość składników odżywczych takich jak np. białko. Dodatkowo, możesz sięgnąć po kremy wzbogacone o izolaty białka, kwasy MCT, czy takie słodzone erytrytolem. Bez obaw przygotujesz odżywcze posiłki i utrzymasz odpowiednią dietę. Masła orzechowe sprawdzą się przed treningiem jako źródło szybko przyswajanych węglowodanów. Kremy orzechowe ze względu na wartości odżywcze sprawdzą się po treningu jako posiłek regenerujący. Dzięki gęstości odżywczej masła orzechowe pozostawiają uczucie sytości na dłużej.
Krem orzechowy dla wegan
W diecie wegańskiej kremy orzechowe są polecane jako źródło białka. Należy jednak zwrócić uwagę, że nie wszystkie kremy w swoim składzie mają składniki pochodzenia roślinnego. Często w kremach wykorzystuje się produkty takie jak mleko w proszku. Będąc na diecie wegańskiej zwracają zatem uwagę na etykiety. W kremach Opowieści Zdrowej Treści zastosowaliśmy mleko kokosowe vegan w proszku. Nie tylko zapewnia ono kremową konsystencję pasty, ale wraz z zastosowanym miąższem kokosowym wzbogacają skład produktu. Głównie o cenne średnio łańcuchowe kwas tłuszczowe MCT obecne w kokosie. Polecamy połączyć kremy Opowieści Zdrowej Treści z Wege naleśnikami, goframi lub racuchami np. na pyszny początek dnia.
A czy ty masz swój ulubiony krem, mus orzechowy lub próbowałeś już kremów Opowieści Zdrowej Treści? Ile twoje masło orzechowe ma kcal?
Podziel się swoją opinią w komentarzu.
Bibliografia:
Orzechy jako środki lecznicze w dietetyce i terapii Johna Harveya Kellogga (1852-1943); pod redakcją Bożeny Płonki-Syroki i Andrzeja Syroki
https://www.smithsonianmag.com/innovation/brief-history-peanut-butter-180976525/
https://www.nationalpeanutboard.org/news/who-invented-the-peanut-butter-and-jelly-sandwich.htm
https://www.nationalpeanutboard.org/peanut-info/history-peanuts-peanut-butter.htm
https://www.publichealth.hscni.net/sites/default/files/Weaning%20Polish_0.pdf
Pingback: Naleśniki proteinowe, przepis na puszyste fit naleśniki bezglutenowe
Pingback: Makadamia właściwości. Surowe orzechy makadamia cenniejsze niż złoto.