Przejdź do treści
Home » Złote mleko z Ashwagandhą, Ajurwedyjski przepis na odporność i dobre samopoczucie

Złote mleko z Ashwagandhą, Ajurwedyjski przepis na odporność i dobre samopoczucie

Ajurweda to starożytne połączenie medycyny z filozofią. Najstarszy system medyczny, który szczególną uwagę zwraca na poznanie własnego organizmu i przywrócenie równowagi pomiędzy człowiekiem, jego duszą i otaczającym nas światem. Bez wątpienia ajurweda stawia na pierwszym miejscy harmonię między człowiekiem, a otaczającym go światem. We współczesnym, pędzącym świecie zadbanie o własne samopoczucie jest niezwykle ważne, dlatego też Ajurweda zyskuje coraz większą popularność. Niewątpliwie, dzisiaj możemy czerpać mądrość ze starożytnej wiedzy i adaptować ją do naszych codziennych rytuałów. Złote Mleko z Ashwagandhą, to przepis wprost z Ajurwedy, który ma zbawienny wpływ nie tylko na nasz układ odpornościowy, ale również na nasze samopoczucie. Sprawdź jak przygotować ajurwedyjski napój i jakie są właściwości Złotego Mleka.

Jak przygotować Złote Mleko z Ashwagandhą przepis:

Podstawowym składnikiem napoju jest mleko (może być roślinne) oraz kurkuma. Dodatkowo możemy dodać cynamon, kardamon, imbir, miód i Ashwagandha.

Składniki:

– 1 szklanka mleka krowiego lub roślinny zamiennik (np. samodzielnie przygotowane mleko kokosowe)

– 1 łyżeczka oleju kokosowego ORGANIC VIRGIN

– pół łyżeczki kurkumy

– imbir ¼ łyżeczki

– kardamon ¼ łyżeczki

– cynamon ¼ łyżeczki

– 1 łyżeczka miodu (może być więcej/ mniej według upodobań)

¼ łyżeczki Ashwagandhy

Ashwagandha to adaptogen, czyli roślina która pozytywnie wpływają na zdolność adaptacji organizmu do nieprzyjaznych warunków.

złote mleko z ashwagandhą
Złote mleko z korzeniem Ashwagandhy w proszku

Sposób przygotowania:

W małym rondelku podgrzej mleko, dodaj olej kokosowy oraz wszystkie sypkie przyprawy i gotuj mieszając aż do połączenia się wszystkich składników. Zdejmij z ognia i delikatnie ostudź, a następnie dodaj miód. Gotowe! Smacznego <3

Jakie właściwości ma ten ajurwedyjski napój?

Przede wszystkim, ze względu na korzenne przyprawy złote mleko mocno rozgrzewa, dlatego polecane jest w okresie jesienno-zimowym oraz podczas przeziębienia i grypy. Napój ma również właściwości antybakteryjne oraz posiada właściwości antyoksydacyjne, jest tak ze względu na zawartość kurkumy.  Mleko najlepiej pić wieczorem przed snem ponieważ napój pomaga się wyciszyć i uspokoić. Co ciekawe, złote mleko ajurweda poleca jako lekarstwo na bóle głowy.  

A czy ty próbowałeś już Złotego Mleka, jakie są jego właściwości według ciebie? Chętnie przeczytamy twoją opinie 😊 Podziel się nią w komentarzu pod tym artykułem.

2 komentarze do “Złote mleko z Ashwagandhą, Ajurwedyjski przepis na odporność i dobre samopoczucie”

  1. Pingback: Ashwagandha, adaptogen z Ajurwedy, jak działa, jakie są opinie

  2. Pingback: Bananowe smoothie z ashwagandhą i kokosem przepis jak zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *