bpc

Bulletproof coffee

czyli kuloodporna kawa - z masłem i olejem kokosowym.
Napój przygotowany z kawy, masła i oleju kokosowego stanowi znakomity sposób na rozpoczęcie dnia, lub na porcję dodatkowej energii przed fizycznym czy też umysłowym wysiłkiem. Kuloodporna kawa (bulletproof coffee) powinna w szczególności zainteresować zwolenników diety paleo, niskowęglowodanowej i rozwiązań zakładających wprowadzenie przerywanego postu (intermittent fasting).
Głównym propagatorem takiego sposobu serwowania kawy jest Dave Asprey, autor bloga o tematyce zdrowotnej i dotyczącej skutecznego odchudzania, lansującego koncepcję „kuloodpornej diety”, stanowiącej wg autora ulepszoną wersję diety paleo. Dave Asprey wpadł na pomysł połączenia kawy z masłem podczas wędrówki po Tybecie, gdzie powszechnie spożywa się napar herbaciany z dodatkiem masła z mleka jaków.

Składniki:

kawa ziarnista z rodzaju arabica
1 łyżka stołowa masła niesolonego najlepiej uzyskanego z mleka krów z chowu pastwiskowego
1-2 łyzeczki oleju kokosowego

  • Ze świeżo zmielonych ziaren należy przygotować 1 kubek naparu – najlepiej użyć do tego celu ekspresu, a następnie dodać do niego masło oraz olej kokosowy. Całość należy włożyć do blendera i zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

kawa late z olejem kokosowym

kawa ziarnista (najlepiej arabica)
1-2 łyżeczki oleju kokosowego
1/4 łyżeczki wanilii
szczypta mielonego cynamonu (lub gałki muszkatołowej)

  • Ze świeżo zmielonych ziaren należy przygotować 1 kubek naparu – najlepiej użyć do tego celu ekspresu. Następnie mieszankę kawy, oleju kokosowego i wanilii należy wymieszać w blenderze (najwyższe obroty przez ok. 20 sekund). Całość przelewamy do szklanki dodając na koniec szczyptę cynamonu (lub gałki muszkatołowej). Opcjonalnie można nie używając blendera zmieszać wszystkie składniki łyżeczką. Co prawda kawa nie będzie tak wyśmienita jak z blendera, ale wciąż będzie pyszna!
pc

Naleśniczki*

2 jaja
2 łyżki stołowe roztopionego oleju kokosowego
2 łyzki stołowe mleczka kokosowego lub mleka pełnotłustego
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe przesianej mąki kokosowej
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Zmiksuj jaja, olej, mleczko kokosowe, cukier i sól. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając dokładnie ciasto. Podgrzej na patelni 1 łyzkę stołowa oleju kokosowego. Wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię ciasto, tworząc naleśniczki o średnicy około 6-7,5 cm. Ciasto będzie gęste, ale podczas smażenia uzyska płaski kształt.
    Wystarczy na około 8 nalesniczków.

Piernik*

8 jaj
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka kokosowego lub mleka pełnotłustego
1/4 szklanki melasy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki przesianej mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Zmiksuj jaja, olej, mleczko kokosowe, cukier, wanilię, imbir, cynamon i sól. Wymieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ugniatając ciasto, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Ciasto będzie rzadkie. Wlej do natłuszczonej foremki na chleb o wymiarach 23x13x8 cm. Piecz 55-60 minut w temperaturze 175 °C. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce.

Piernik o zmniejszonej ilości cukru*

Przygotuj według przpisu piernik, ale zastąp cukier 1 łyżeczką stewii w płynie. Nie pomijaj melasy


Herbatniki serowe*

4 jaja
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyzeczki cebuli w proszku
1/3 szklanki i 3 łyzki stołowe przesianej mąki kokosowej
1/4 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki startego ostrego sera żółtego typu cheddar

  • Zmiksuj jaja, olej kokosowy, sól i cebulę w proszku. Zmieszaj mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, dokładnie ubijając ciasto, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Dodaj do ciasta ser żółty. Odstaw ciasto na 4-5 minut, żeby zgęstniało. Nakładaj ciasto łyżeczką na natłuszczoną blachę, zostawiając między porcjami 5 cm przerwy. Piecz 15 minut w temp. 205°C.
    Wystarczy na 8 herbatników.
    Jeżeli chcesz uzyskać bardziej serowy smak, zwiększ ilość sera żółtego do 3/4 szklanki i posyp odrobiną każdy herbatnik z wierzchu
cocobread

Chleb kokosowy*

To niesłodzony chleb, który możesz jeść tak, jak zwykły. Możesz serwować go bez niczego lub z masłem, dżemem, masłem orzechowym, wędlinami albo większością innych dodatków. W przeciwieństwie do chlebów pszennych, ten nie zawiera drożdży - spulchniają go jajka i proszek do pieczenia. Ponieważ mąka kokosowa jest bezglutenowa, chleb ten nie ma tak zwartej struktury, jak zwykły. Dlatego też jego konsystencja i wygląd różnią się od chlebów bazujących na pszenicy. Z tego przepisu wychodzi jeden mały bochenek.

6 jaj
1/2 szklanki roztopionego masła
2 łyżki stołowe miodu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Zmiksuj jaja, masło, miód i sól. Zmieszaj make kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Wylej do natłuszczonej foremki na chleb o maksymalnych wymiarach 23x13x8 cm i piecz 40 minut w temp. 175°C. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce.

chicken

Kokosowy smażony kurczak*

1/3 szklanki maki kokosowej
1 łyżeczka papryki w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 pocięty kurczak
olej kokosowy do smażenia

  • Podgrzej na patelni olej kokosowy głęboki na około 0,7 cm, aż wlana na niego kropla wody zacznie skwierczeć. Mąkę kokosową, paprykę, pieprz, i sól wymieszaj w papierowej lub plastikowej torbie. Wrzucaj do niej po 2-3 kawałki kurczaka na raz i potrzasaj. Najpierw podsmaż do zbrązowienia kawałki mięsa, a następnie dodaj pozostałe. Gdy jedna strona zbrązowieje, obróć kawałek szczypcami. Gdy kurczak lekko się zarumieni, po 15-20 minutach, zmniejsz ogień i szczelnie przykryj patelnię. Smaż przez 30-40 minut albo do czasu, aż kurczak zmięknie. Na ostatnie 10 minut smażenia odkryj. Wystarczy na 4 porcje.

Kokosowy smażona ryba*

Użyj takiej samej panierki, jak do kokosowego smażonego kurczaka, ale zastępując pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Ryba wymaga krótszego smazenia, więc odpowiednio dostusuj jego czas.


hamburger

Wysoko błonnikowe hamburgery*

455 gramów zmielonej wołowiny
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
2 jaja

  • Starannie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Podziel na 6 porcji i uformuj z nich kotlety o grubości około 1 cm. Piecz na ruszcie w piekarniku przez 6 minut, obróć na drugą stronę i piecz kolejne 4 minuty albo do czasu, aż będą gotowe. Kotlety można jeść same, albo w bezglutenowej bułce.

hummus

Hummus*

Hummus stanowi smakowity, bogaty w błonnik dip albo pastę.

Składniki:
1 puszka (710 gram) albo 2 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (płyn zachowaj)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki tahini
1/4 szklanki soku cytrynowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/2 łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 szklanki przesianej mąki kokosowej

  • Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze. Dodaj trochę płynu odlanego z ciecierzycy w celu uzyskania pożądanej konsystencji.

Uwaga: przepisy oznaczone "*" umieszczono za zgodą wydawnictwa "Vital": www.vitalni24.pl