Słonecznik łuskany
Słonecznik łuskany surowy. Słońce zamknięte w pestkach.
Nasiona słonecznika to prawdziwa kopalnia wielu ważnych składników odżywczych. Ziarna słonecznika są cenione przede wszystkim za zawartość witaminy E (nazywaną również witaminą młodości). Dodatkowo ziarna słonecznika są źródłem witamin B3 oraz B6. Nasiona słonecznika zawierają również pokaźną ilość fosforu, miedzi, cynku, potasu, magnezu oraz żelaza, składniki te biorą udział w wielu kluczowych dla dobrego funkcjonowania, procesach, dlatego ważne jest dostarczanie ich odpowiedniej ilości do naszego organizmu.
Pestki słonecznika zastosowanie w kuchni:
Pestki słonecznika mogą być zdrową przekąska w pracy, szkole czy uczelni. Ziarno słonecznika to również idealny dodatek do domowego pieczywa, granoli czy musli. Na bazie pestek słonecznika można przygotować różnorodne pasty do smarowania pieczywa, a także wegańskie pasztety. Ziarna słonecznika wspaniale dopełnią wszelkiego rodzaju zupy krem, jako zdrowa alternatywa grzanek. Można je również dodawać do sałatek w wersji solonej lub prażonej. Dania z dodatkiem pestek słonecznika są nie tylko pysze, ale przede wszystkim dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych.
Nasiona słonecznika zastosowanie w diecie:
Pestki słonecznika powinny zostać włączenie do codziennej diety wszystkich osób dbających o swoje zdrowie. Docenią je z pewnością osoby będą ce na wielu specjalistycznych dietach wykluczeniowych takich jak wegańska, bezglutenowa, czy diabetyczna. Świetnie sprawdzą się również w diecie osób aktywnych sportowo oraz ograniczających spożycie węglowodanów na diecie low carb czy keto.
Ziarna słonecznika zastosowanie w kosmetyce:
Słonecznik stosowany jest w kosmetyce głównie w formie oleju, kosmetyki z dodatkiem oleju słonecznikowego zapobiegają starzeniu się skóry, można go również znaleźć w kosmetykach dedykowanych do cery problematycznej. Natomiast, spożywanie ziaren słonecznika wspomoże cerę „od środka” dostarczając skórze witaminę E oraz niacynę.
Ciekawostka o słonecznikach:
Słonecznik pochodzi z Ameryki północnej, gdzie był podstawą dziennych posiłków Indian. Indianie już ok. 5 000 lat temu potrafili pozyskiwać olej z nasion słonecznika, fioletowy barwnik do rytualnego malowania ciała pozyskiwali z miąższu słonecznika, a z łodyg włókna. Słonecznik był dla Indian symbolem Boga słońca.