WEGE NALEŚNIKI
MIESZANKA DO PRZYGOTOWANIA WEGAŃSKICH NALEŚNIKÓW BIAŁKOWYCH, BEZGLUTENOWYCH, BEZ DODATKU CUKRU
Produkt o OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI WĘGLOWODANÓW (o ponad 30%). ZAWIERA NATURALNIE WYSTĘPUJĄCE CUKRY.
składniki:
- mąka owsiana bezglutenowa,
- skrobia z tapioki,
- mąka kokosowa BIO,
- miąższ kokosowy BIO,
- mąka z cieciorki,
- mąka lniana,
- substancja słodząca:maltitol,
- substancja spulchniająca:wodorowęglan sodu,
- kurkuma,
- sól himalajska różowa
przygotowanie:
- W misce z 800 ml ciepłej wody rozpuść miąższ kokosowy, intensywnie mieszając.
- Do miski dodaj sypkie składniki i zmiksuj lub wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Odczekaj ok. 10 min – w tym czasie powoli nagrzewaj patelnię posmarowaną cienką warstwą oleju kokosowego.
- Do ciasta dodaj pół łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny i przemieszaj.
- Wylewaj cienką warstwę ciasta i obracaj patelnię dla wyrównania powierzchni.
- Smaż z obydwu stron, do uzyskania lekkiego zrumienienia (ok. 3-5 min).
- Co jakiś czas przemieszaj ciasto. Jeśli zgęstniało, dodaj min. łyżkę wody.
- Naleśniki układaj jeden na drugim i przykryj szczelnie, aby nie wysychały.
Co czyni go bezkonkurencyjnym:
Nasze naleśniki mają wyjątkowo korzystne proporcje białka roślinnego (17% wartości odżywczej i 8% RWS ) przy obniżonym poziomie węglowodanów ( o ponad 30%) w stosunku do tradycyjnych naleśników. Dzięki temu polecane są nie tylko dietach z nietolerancjami określonych składników czy specjalistycznych dietach zdrowotnych (celiakia, diabetyczna, Hashimoto) ale również w dietach sportowców i dietach związanych z redukcją wagi. Jednym słowem dla wszystkich osób które szczególnie powinny zwracać uwagą na to aby ich dieta była uzupełniana o składniki ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dla kogo:
- wegan i wegetarian
- osób z nietolerancją glutenu, kazeiny, laktozy i jaj
- osób na dietach wykluczających
- osób aktywnych i sportowców- jako źródło białka i bogate w błonnik
- odchudzających się
- diabetyków
- na diecie Hashimoto
- paleo