Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca surowe, ręcznie łuskane.
Nerkowce wywodzą się z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, obecnie uprawiane są również m.in. w Stanach Zjednoczonych, Indiach oraz Wybrzeżu Kości Słoniowej, co ciekawe nerkowce są bliskim kuzynem… mago! Nerkowce uważane są za jedne z najpyszniejszych orzechów na świecie, dzięki swojemu lekko słodkiemu smakowi oraz delikatnej miękkości.
Orzechy nerkowca są pyszną, zdrową przekąską w przerwie od pracy, czy między zajęciami. Idealnie sprawdzą się również jako przystawka przy okazji wszelkich spotkań. Nerkowce można również dodawać do wielu potraw z kuchni indyjskiej oraz tajskiej. Nerkowce będą również wartościowym dopełnieniem sałatek, Muesli, czy owsianki. W domu możemy samodzielnie przygotować zdrowy krem orzechowy - masło z nerkowców lub roślinne mleko. Powstało również wiele wegańskich przepisów w których nerkowce są jednym z podstawowych składników np. wegański sernik, czy wegański ser.
Wartości odżywcze nerkowca:
Orzechy nerkowca to zdrowa przekąska, która dostarczy wiele cennych wartości odżywczych do naszego organizmu. Przede wszystkim nerkowce to bogactwo takich mikro i makro - elementów jak: miedź, fosfor oraz mangan, dodatkowo orzech nerkowca zawiera znaczne ilości magnezu. W orzechu nerkowca znajdziemy również spore ilości żelaza oraz cynku. Orzechy nerkowca są także źródłem witaminy K (aż 45% RWS*) oraz witamin z grupy B, szczególnie tiaminy, czyli witaminy B1. Orzechy nerkowca są także bogate w białko.
Nerkowiec zastosowanie w diecie:
Ze względu na wspaniałe wartości odżywcze, orzechy nerkowca znajdują zastosowanie w niemal każdej diecie jako zdrowa przekąska, która uzupełni witaminy i dostarczy większość składników odżywczych. Nerkowce mogą być stosowane w dietach odchudzających, pomimo dość dużej kaloryczności, ponieważ zmniejszają uczucie głodu i wspierają spalanie tłuszczu w okolicach brzucha (podnoszą poziom serotoniny). Ze względu na to, że nerkowce zawierają mikro i makroelementy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układ nerwowego, mogą być spożywane przez osoby narażone na stres oraz uczące się. Nerkowce mogą być dodawane do posiłków dla diabetyków (nerkowce mają niski indeks glikemiczny), czy ketogeników, a także mogą być spożywane przez osoby zmagające się z insulioopornością, czy hashimoto.
Nerkowce i zastosowanie w kosmetyce:
W kosmetyce stosuje się głównie olej z orzechów nerkowca, dzięki zawartości antyoksydantów, jest on stosowany w kosmetykach dla cery dojrzałej. Kosmetyki z dodatkiem oleju z nerkowca działają regenerująco i pielęgnują skórę. Dodatkowo nerkowce wspierają urodę „od środka”, dzięki zawartości cynku wpływają pozytywnie na włosy oraz paznokcie.
Ciekawostka o orzechach nerkowca:
Początkowo drzewo nerkowca było docenianie ze względu na pozyskiwane z niego drewno, do Europy trafiło wraz z portugalskimi żeglarzami. Którzy sprowadzali surowiec z Brazylii. Dopiero w XX wieku odkryto orzechy nerkowca i zachwycono się ich smakiem.