nasiona słodkiej bazylii

Nasiona słodkiej bazylii

Nasiona słodkiej bazylii. Szybsze od CHIA, pęcznieją w kilka minut.

Nasiona słodkiej bazylii, inaczej zwane tukmarią, przywędrowały do Polski wprost z dalekiego wschodu, gdzie znajdowały zastosowanie w medycynie ajurwedujskiej i chińskiej już od tysięcy lat. Wyglądem przypomina czarnuszkę lub nasiona chia i tak samo pęcznieje po zalaniu wodą.

Nasiona słodkiej bazylii dużo szybciej od nasion chia, nadają się do jedzenia – wystarczy odczekać kilka minut.

Nasiona słodkiej bazylii można dodawać do jogurtów, owsianek, puddingów, sałatek, koktajli czy pieczywa.

Nasiona słodkiej bazylii zaliczane są do żywności superfood, dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit oraz pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo są bogate w takie składniki mineralne jak: magnez, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, fosfor, cynk, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz potas.

Nasiona słodkiej bazylii zastosowanie w diecie:

Nasiona słodkiej bazylii znajdą zastosowanie w diecie osób odchudzających się oraz aktywnych fizycznie. Będą świetnym dodatkiem do dań ketogenicznych oraz low carb ponieważ zawierają mało węglowodanów. Nasiona chia sprawdzą się w przepisach wegańskich i bezglutenowych.

Nasiona słodkiej bazylii zastosowanie w kosmetyce:

W kosmetyce wykorzystywany jest olej tłoczony z nasion słodkiej bazylii, jako składnik kojący podrażnienia. Natomiast samo spożywanie nasion słodkiej bazylii, dzięki zawartości cynku również poprawi kondycję włosów, skóry i paznokci.

Ciekawostka

W Indiach obok lotosu najświętszą rośliną jest bazylia Tulsi, którą wykorzystuje się do leczenia przeziębień i grypy. W mitologii hinduskiej przedstawiana jest jako inkarnacja księżniczki, która poprzez zakochanie się w Krisznie sprowadziła na siebie klątwę jego małżonki Radhy.