MCT Powder
Olej MCT w proszku. Kwasy średniołańcuchowe z orzecha kokosowego. Keto
Kwasy MCT zastosowanie w kuchni:
Kwasy MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (Medium–Chain Tryglicerides) z orzecha kokosowego. Badania wykazały, że są to tłuszcze preferowane przez organizm człowieka do produkcji energii, dlatego też nie odkładają się w postaci tłuszczu.
Kwasy MCT w proszku można dodać do porannej kawy aby przygotować kawę kuloodporną (bulletproof coffe), lub do innych napojów czy np. koktajli, jogurtów, a nawet Muesli.
Dzienna dawka to 1 łyżka i nie powinna przekraczać 10 g.
KWASY MCT zastosowanie w diecie:
Kwasy MCT w proszku zmniejszają apetyt i utrzymują dłużej poczucie sytości, dlatego też zostaną docenione przez osoby na diecie odchudzającej. Kwasy MCT powinny zostać włączone do diety sportowców i osób aktywnych fizycznie jako źródło energii. Kwasy MCT wspomagają produkcję ketonów, dlatego z pewnością powinny po nie sięgnąć osoby na diecie ketogenicznej.
Ciekawostka o MCT:
Kwasy MCT są wykorzystywane w medycynie klinicznej jako wsparcie w leczeniu chorób związanych m.in. z zaburzeniami wchłaniania, czy niedożywieniem.