Mąka owsiana bezglutenowa
Mąka z pełnego ziarna, bogata w błonnik, witaminy i minerały. Źródło białka.
Mąka owsiana bezglutenowa zaliczana jest do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ma duże znaczenie dla zdrowia człowieka. W Polce zyskuje coraz większą popularność, natomiast od wieków znana jest i ceniona na północy Europy, w Skandynawii czy w Wielkiej Brytanii. Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia pełnych ziaren owsa wraz z zarodkami i otrębami. Przygotowana w ten sposób mąka pełna jest wartości odżywczych witamin i minerałów. Owies naturalnie nie zawiera glutenu, natomiast bardzo często jest nim zanieczyszczony poprzez kontakt z innymi zbożami glutenowymi. Jeśli natomiast w swojej kuchni stosujesz tylko mąki bezglutenowe, to śmiało możesz sięgać po mąkę owsiana Coco Farm, która jest całkowicie bezglutenowa. Podczas całego procesu wytwarzania, począwszy od upraw, nie jest narażona na skażenie glutenem.
Mąka owsiana zastosowanie w diecie:
Ze względu na swoje wartości odżywcze bezglutenowa mąka owsiana świetnie sprawdzi się jako źródło białka w diecie wegetarian oraz diecie wegańskiej, a także osób aktywnych sportowo. Może być również stosowana na diecie bezglutenowej, jednak osoby chore na celiakię powinny być ostrożne z tym rodzajem mąki ze względu na zawartość aweniny. Bezglutenowa mąka owsiana może zostać również włączona do diety osób, które mają duże zapotrzebowanie na pełnowartościowe składniki odżywcze. Dodatkowo mąka owsiana, jak i sam owies może być włączony do diety osób przewlekle chorych, ponieważ jest lekko strawna. Z mąką owsianą przygotujesz wiele pysznych i zdrowych potraw czy przekąsek, np. owsiane ciasteczka, naleśniki czy gofry.
Mąka owsiana zastosowanie w kosmetyce:
Kosmetyki tworzone na bazie owsa polecane są do cery wrażliwej, alergicznej czy atopowej ze względu na właściwości kojące, regenerujące oraz przeciwzapalne, ale również sprawdzą się w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Można znaleźć wiele przepisów na kosmetyki DIY bazujące właśnie na płatkach owsianych, takie jak maseczki, peelingi czy nawet pudry do mycia twarzy. Z mąką owsianą można stworzyć wspaniałe kosmetyczne kombinacje zgodne z założeniami m.in. ajurwedy.
Ciekawostka o mące owsianej:
W XX wieku stosowano mąkę owsianą jako składnik wyrobów mięsnych czy lodów, jako składnik przedłużający termin przydatności do spożycia, jak również wytwarzano z niego mleko.