maka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Drobna mąka z mielonych, surowych ziaren cieciorki. Wysoka gęstość odżywcza.

Mąka z ciecierzycy przywędrowała na polskie stoły wprost z kuchni Indyjskiej, gdzie znana jest pod nazwą Besan. Na bliskim wschodzie ciecierzyca jest bardzo popularna i spożywa się ją w różnych formach od ponad dwunastu wieków.

Mąka z cieciorki to uniwersalny, kuchenny niezbędnik. Mąka z ciecierzycy ma szerokie zastosowanie w kuchni, jej główną cechą jest łączenie składników, dzięki temu z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną lub bułkę tartą w tradycyjnych obiadowych przepisach. W przypadku wypieków, mąka z ciecierzycy nie zawiera glutenu, także wypieki z jej dodatkiem nie będą wyrastać tak bardzo jak w przypadku zastosowania mąki pszennej. Mąka z cieciorki, po wymieszaniu z wodą w proporcji 1:1 uzyskuje dużą kleistość, która sprawia, że mąka z ciecierzycy sprawdza się jako zamiennik jajka, dlatego też znajdziemy mnóstwo przepisów na wegańskie placki, omlety czy naleśniki z zastosowaniem besan. Mąka z ciecierzycy świetnie sprawdzi się jako zagęstnik zup oraz sosów, wystarczy wymieść 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody, a następnie dodać do gotującej się potrawy i doprowadzić do ponownego wrzenia, aby uniknąć posmaku grochu. Mąka z cieciorki to również składnik wielu pysznych dań z kuchni orientalnej, w Indiach, jest składnikiem m.in. hummusu oraz falafela, a w Birmie mąka z ciecierzycy wykorzystywana jest jako składnik n.p. tofu.

Wartości odżywcze mąki z cieciorki:

Mąka z ciecierzycy, ze względu na swoje wartości odżywcze, zdecydowanie wyróżnia się na tle innych mąk dostępnych na rynku. Besan jest nie tylko bogata w błonnik oraz białko. Mąka z ciecierzycy to również kopalnia cennych mikroelementów, takich jak miedź, mangan, fosfor, magnez, czy potas. Dodatkowo, w mące z cieciorki znajdują się również witaminy z grupy B, szczególnie tiamina, czyli witamina B1.

Mąka z cieierzycy zastosowanie w diecie:

Mąkę z cieciorki z pewnością docenią weganie, dzięki jej właściwościom wiążącym oraz osoby nietolerujące glutenu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, może być stosowana przez osoby na dietach odchudzających ponieważ pozostawia na długo uczucie sytości.

Mąka z cieciorki zastosowanie w kosmetyce:

Mąka z ciecierzycy świetnie sprawdza się jako składnik kosmetyków przygotowanych w domu. Z mąki z cieciorki przygotujemy np. maskę rozświetlającą z dodatkiem miodu, a dodając trochę kurkumy maskę na cerę trądzikową. Ciekawym rozwiązaniem jest również maska do włosów, która poprawia kondycję włosów i wspomaga ich wzrost.

Ciekawostka o Besan:

W tłumaczeniu z języka arabskiego słowo hummus oznacza „ciecierzyca”.Walka o hummus – do dzisiaj nie jest do końca ustalone z jakiego kraju pochodzi ta popularna pasta, na Bliskim wschodzie od lat trwają o to spory. Niektóre kraje próbowały nawet zastrzec nazwę ale bezskutecznie.