maca

Maca

Maca korzeń w proszku z tradycyjnej medycyny Peru. Ochrona układu nerwowego.

Maca Coco Farm, to sproszkowany korzeń rośliny Maca (Lepidium meyenii) porastającej wysokie, nieprzyjazne pod względem klimatu partie Andów. To w korzeniu zgromadzone cenne wartości odżywcze i witaminy. Maca określana jest również jako peruwiański żeń-szeń i zaliczana jest do żywności superfoods (została wpisana na listę NASA żywności dla kosmonautów).

ZASTOSOWANIE:

Sproszkowany korzeń maca można dodawać do napojów, koktajli, deserów czy owsianek. Dziennie zalecane jest spożycie maksymalnie 5 g proszku.

Maca – zastosowanie w diecie:

Sproszkowany korzeń Maca polecany jest osobom narażonym na stres i borykającym się z przewlekłym zmęczeniem. Maca ma zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników, powstających w organizmie podczas przewlekłego stresu lub stanu zapalnego. Według badań korzeń maca wspiera m.in. leczenie depresji. Maka zalecana jest osobom aktywnym fizycznie ponieważ daje duży zastrzyk energii. Dodatkowo korzeń maca pomaga wzmocnić pamięć i koncentrację.

Maca - zastosowanie w kosmetyce:

Sproszkowany korzeń Maca stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Bogactwo minerałów zawarte w korzeniu ma zastosowanie w kosmetykach do wysuszonych i zniszczonych włosów i w kremach do twarzy, gdzie działa wzmacniająco i odbudowująco. Substancje zawarte w zmielonym korzeniu zwiększają syntezę kolagenu, który poprawia napięcie skóry.

Ciekawostka:

Maca nazywana jest „zlotem Inków”, ponieważ uważano ją za cenniejszą od złota i była składana jako danina dla władców.

Po raz pierwszy roślina Maca została odkryta i doceniona przez Inków zamieszkujących Andy (obecnie tereny Peru). Była ona stosowana w medycynie naturalnej jako środek wspierający ogólną kondycję organizmu, dodający energii oraz wspomagający płodność. Maka nazywana jest „zlotem Inków”, ponieważ uważano ją za cenniejszą od złota i była składana jako danina dla władców.