Lucuma
Lucuma owoc w proszku, witaminowy zamiennik cukru, wartościowe "złoto Inków".
Lucuma powstaje z owoców drzewa Pouteria lucuma występującego w Ameryce Południowej. Lucuma ze względu na swoje prozdrowotne właściwości nazywana jest „Złotem Inków”. To peruwiański superfood.
ZASTOSOWANIE:
Lucuma stosowana jest w kuchni głównie jako zamiennik cukru. Ma ona słodki smak a jej sproszkowana forma sprawia, że z powodzeniem można ją dodawać do wypieków, ciast, naleśników, a także napojów np. koktajl, kawy czy herbaty.
Lucuma – zastosowanie w diecie
Lucuma, to naturalny, zdrowy zamiennik cukru. Z pewnością docenią go osoby aktywne fizycznie, na dietach odchudzających oraz unikające białego cukru. Lukuma to naturalny słodzik i źródło cennych mikro i makro składników.
Ciekawostka:
Lukuma to narodowy owoc Peru. Owoce lukumy od wieków wieków były podstawą diety ludności zamieszkującej peruwiańskie Andy. Odkryte przez archeologów materiały świadczą o jej symbolicznym znaczeniu. W starożytności lukuma symbolizowała płodność i stworzenie. Drzewo Pouteria lucuma jest wiecznie zielone i daje owoce przez cały rok. Niestety smak owoców nie jest znany na świecie ponieważ są one bardzo ciężkie do transportu i szybko fermentują. Z tego powodu do Europy dociera wersja sproszkowana.