inulina

Inulina z cykorii

Inulina błonnik z cykorii. Łagodny zamiennik cukru, naturalny prebiotyk.

Inulina z cykorii to błonnik naturalnie występujący w cykorii. To naturalny prebiotyk o wielu korzystnych dla organizmu właściwościach.

Zastosowanie

Inulina z cykorii posiada właściwości stabilizujące, wiążące i zagęszczające można więc ją stosować np. do zagęszczania zup i sosów. Błonnik cykorii można też dodać do chleba czy naleśników, jak również do ciast i ciasteczek - ma słodki smak może więc też zastąpić słodziki czy cukier. Zastępuje tłuszcz w żywności.

Inulina – zastosowanie w diecie

Inulina z cykorii to naturalnie występujący wielocukier, który pełni rolę błonnika pokarmowego. Zaliczana jest do żywności funkcjonalnej - superfoods. Inulina to naturalny prebiotyk, czyli substancja wspierająca namnażanie korzystnej mikroflory jelitowej. Prowadzi do wzrostu ilości bifidobakterii uważanych za jedne z najważniejszych drobnoustrojów zasiedlających nasz organizm. Właściwy poziom bifidobakterii pozwala regulować stężenie cholesterolu i wchłanianie ważnych składników mineralnych.

Wartości odżywcze błonnika z cykorii to głównie błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Inulina świetnie sprawdzi się w kuchni osób na diecie odchudzającej. Pomaga hamować łaknienie zwiększając uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Błonnik z cykorii warto wykorzystać też w diecie osób muszących uważać na poziom cukru we krwi i diabetyków, gdyż pozytywnie wpływa na regulację gospodarki węglowodanami a dzięki właściwościom błonnika spowalnia proces wchłaniania cukru do krwi.