Erytrytol

Erytrytol

Erytrytol zamiennik cukru naturalny bez cukru, bez kalorii.

Erytrytol to naturalny słodzik, który nie zwiera cukru i kalorii. Może być stosowany przez diabetyków.

Erytrytol zastosowanie w kuchni:

Erytrytol jest naturalnym słodzikiem, jego poziom słodkości sięga 80 % cukru białego, ale kaloryczność wynosi 0 kcal, dlatego też zalecany jest osobom na dietach odchudzających. Spożywanie żywności zawierających erytrytol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności zawierających cukier, z tego powodu może być spożywany przez diabetyków i osoby walczące z cukrzycą. Dodatkowo, spożywanie żywności zawierających erytrytol zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów.

Erytrytol docenią również sportowcy i osoby na diecie ketogeniczej.