Łuska babki jajowatej
Bogactwo błonnika.
Łuska babki jajowatej (Plantago ovata) to wywodząca się z medycyny naturalnej roślina doceniania głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika. Babka jajowata uwielbia słońce i dobrze nawodnione tereny, dlatego też jest uprawiania w Indiach, czy Brazylii, a także na Wyspach Kanaryjskich.
Łuska babki jajowatej świetnie sprawdzi się w kuchni jako zagęstnik wielu potraw, jest to zdrowy zamiennik o funkcjach zbliżonych do tradycyjnej mąki pszennej. Łuska może być dodawana do koktajli, Muesli czy dodatek do jogurtu. Świetnie zagęści również zupy , czy wszelkiego rodzaju sosy. Z łuski babki jajowatej można przygotować także napar do wypicia, wystarczy zalać 1 łyżkę łuski 1 szklanką gorącej wody i wypić.
Łuska babki jajowatej zastosowanie w diecie:
Łuska babki jajowatej to przede wszystkim cenne źródło błonnika, który wspomaga i reguluje pracę układu pokarmowego. Łuska babki jajowatej w kontakcie z płynami pęcznieje i wydziela dobroczynne śluzy.
Łuskę babki jajowatej do swojej diety powinny włączyć osoby odchudzające się - dzięki dużej zawartości błonnika dania z dodatkiem łuski pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Łuska babki jajowatej zostanie doceniona również przez diabetyków oraz osoby na diecie bezglutenowej.
Dzięki niskiej zawartości węglowodanów, łuska babki jajowatej idealnie wpasuje się w założenia diety ketogenicznej i nisko węglowodanowej.
Ciekawostka o babce jajowatej:
Babka jajowata stosowana jest w medycynie naturalniej od wieków. W perskich i arabskich księgach pochodzących z X wieku odnaleziono pierwsze zachowane wzmianki o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny.