Ashwagandha
Ashwagandha korzeń w proszku. Tysiącletni sposób na stres.
Ashwagandha to sproszkowane korzenie i liście rośliny z gatunku Withania somnifera. Ashwaganda, nazywana też indyjskim żeń-szeniem to cenna roślina, która już od tysięcy lat stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.
Zastosowanie:
Korzeń Ashwagandhy stosowany jest w tradycyjnej medycynie indyjskiej jako środek usprawniający pracę mózgu, oraz wspomagający pamięć i koncentrację. Ashwaganda zaliczana jest do tzw. adaptogenów, czyli roślin wpływających pozytywnie na układ immunologiczny i nerwowy oraz pomagających łagodzić skutki stresu. Związki zawarte w korzeniu ashwagandhy obniżają poziom kortyzolu we krwi.
Ashwagadha - zastosowanie w diecie:
Ashwaganda polecana jest osobom intensywnie pracującym umysłowo i narażonym na duży stres. Korzeń witani ospałej ceniony jest za swoje właściwości uspokajające i stosowany jest jako wsparcie w terapii chronicznego zmęczenia czy zaburzeń snu, a nawet depresji. Ashwaganda zostanie też doceniona przez osoby aktywne sportowo, ponieważ ma pozytywny wpływ na wytrzymałość organizmu i przyśpiesza jego regenerację. Nie jest wskazana dla kobiet w ciąży.
Ashwagandha - zastosowanie w kosmetyce:
Sproszkowany korzeń ashwagandhy, ze względu na działanie regenerujące oraz wygładzające wykorzystywany jest w kremach do cenydojrzałej.
Ciekawostka:
Nazwa Ashwagadha oznacza „zapach konia”.