Przejdź do treści
Home » Keto kurczak w sosie teriyaki

Keto kurczak w sosie teriyaki

Kurczak teriyaki w wersji fit? Tak, to możliwe!

Niskowęglowodanowy kurczak z azjatyckim twistem to świetny pomysł na obiad dla osób redukujących węgle. Jeśli nawet nie jesteś keto, czy proteinowym freakiem, to z tym przepisem na bank ograniczysz kalorie i dostarczysz zdrowego białka. Prosty przepis z efektem WOW. Idealny na co dzień, ale i na sytuacje, kiedy chcesz zrobić wrażenie. Przekonaj się, że zdrowe jedzenie może być turbo smaczne! Przygotuj składniki i do dzieła!

Składniki: 

Sposób przygotowania:

  • z imbiru, sake, sosu sojowego, ertyrytolu oraz octu ryżowego i chili lub papryki przygotować marynatę mieszając w/w składniki w misce,
  • następnie oczyszczone podudzia kurczaka polać marynatą i odstawić do lodówki na ok. 30 min,
  • wyjąć udka, odsączyć i odłożyć na papierowy ręcznik, a marynatę zachować (będzie potrzebna do przygotowania sosu teriyaki),
  • podudzia wyłożyć na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym,
  • smażyć kilka minut, do zarumienienia skórki,
  • sos powstały podczas smażenia kurczaka dodać do zachowanej marynaty
  • do tak powstałego sosu dodać 1 łyżeczkę gumy guar i wymieszać. Uwaga: jeśli sos jest gorący gumę przed wlaniem do sosu należy rozpuścić w 1/5 szklanki chłodnej wody.
  • podudzia przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, polać sosem i przykryć, starając się jak najwięcej pozostawić go na wierzchu.
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C przez ok. 50-70 min. W połowie czasu pieczenia podlać kurczaka sosem z dna naczynia i posypać wierzch płatkami migdałowymi lub sezamem.
  • pod koniec pieczenia sprawdzić czy kurczak jest miękki, w razie potrzeby wydłużyć czas o kolejne 10-15 min.
  • Udka kurczka podawać po przygotowaniu polane sosem teriyaki, i udekorowane cebulą dymką ora papryczką chili.

Smacznego 😊

Wartości odżywcze po przygotowaniu:

Wartości odżywcze po przygotowaniuw 100 gw porcji 160 g
kJ9841574
kcal235376
tłuszcz3353
w tym kwasy tłuszczowe nasycone11,618,6
węglowodany 7,512
w tym cukry 1,62,6
białko2134
sól2,54
błonnik2,84,5

Czas przygotowania: ok. 20 min

Ilość porcji po przygotowaniu: 4 po ok. 160 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *