Przejdź do treści
Home » KREM Z DYNI Z ORIENTALNĄ NUTĄ

KREM Z DYNI Z ORIENTALNĄ NUTĄ

Sycący, rozgrzewający i odżywczy, gęsty krem z dyni w orientalnym wydaniu z imbirem i miąższem kokosowym. Doskonały dla diety nisko-węglowodanowej i niskokalorycznej. Przepełniony wartościami odżywczymi niskokaloryczny posiłek keto, low carb, lchf i z niskim IG (63 kcal w 100g, węglowodany tylko 6 g w 100g).

Jeśli liczenie zawartości węglowodanów nie jest twoim priorytetem możesz też przygotować krem w słodszej wersji z bananem, syropem kokosowym oraz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.  

Krem z dyni z orientalną nutą w wersji keto, low carb, lchf, z niskim IG lub tradycyjnej

Składniki

  • 750 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 10 g korzenia imbiru świeżego, obranego (4-6 plasterków grubości 0,5 cm)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ świeżej lub papryczki chili bez gniazd nasiennych (opcjonalnie 2 szczypty chili płatek

suszony)

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego virgin
  • 1 banan (pomiń jeśli przygotowujesz wersję keto, low carb, lchf lub niski IG)
  • 1000 ml wody lub samodzielnie przygotowanego wywaru/ rosołu mięsno warzywnego (osobiście zawsze w zamrażarce mam kilka słoików 1 l rosołu zawekowanego po niedzielnym gotowaniu tradycyjnego rosołu).
  • 2 kostki bulionu/ rosołu bez konserwantów i glutaminianu sodu- do pominięcia jeśli użyjesz wywaru/ rosołu.    
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2/3 lub 1 łyżeczka soli (do smaku w zależności od preferencji)
Składniki orientalnego kremu z dyni

Sposób przygotowania

  1. Po pierwsze cebulę i imbir oraz papryczkę chili pokrój w drobną (ok. 3 mm) kostkę.
  2. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  3. Do min. 4 l garnka dodaj 2 łyżki oleju kokosowgo Olej kokosowy z Filipin Organic Virgin, nierafinowany, ekologiczny 240g, posiekaną cebulę, imbir i papryczkę chili oraz czosnek
  4. Duś do lekkiego zarumieniania składników i odstaw z palnika
  5. Dynię wstępnie rozdrobnij w blenderze lub pokrój na drobne kawałki (o. 0,5 cm).
  6. Do garnka z cebulą i przyprawami dodaj dynię oraz banana pokrojonego na plasterki (opcjonalnie).
  7. Duś ok. 5 min, mieszając aby masa nie przywarła do dna.
  8. Następnie do garnka dodaj 1000 ml wody i 2 kostki rosołowe oraz 3 łyżki miąższu kokosowego. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj ok. 20 min.
  9. Garnek zdejmij z palnika i ostrożnie zmiksuj blenderem aby nie rozchlapywać.
  10. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz słodszy smak i nie ograniczasz węglowodanów (low carb, lchf) możesz dodać 1 łyżkę syropu kokosowego. Całość wymieszaj.
  11. Na koniec na suchej patelni upraż 3 łyżki pestek słonecznika.
  12. Krem z dyni posypany słonecznikiem możesz podawać samodzielnie w wersji low carb, lchf, niski IG lub z grzankami, groszkiem ptysiowym w wersji tradycyjnej.

Smacznego ???

Ważny składnik: miąższ kokosowy zamiennik mleczka kokosowego

Wartości odżywcze

dla wersji keto, low carb, lchf, z niskim IG (bez banana, syropu kokosowego oraz grzanek/ groszku ptysiowego)

Wartości odżywcze po przygotowaniuw 100 gw porcji 250 g
kJ262656
kcal63157
tłuszcz411
w tym kwasy tłuszczowe nasycone37
węglowodany 614
w tym cukry 36
białko24
sól01
błonnik25
Tabela wartości odżywczych

Czas przygotowania: ok. 30 min

Ilość porcji: ok. 6 po 250 ml

Produkty Coco Farm potrzebne do przygotowania zupy

Olej kokosowy Organic Virgin 240g Miąższ kokosowy Bio 280G Syrop Kokosowy Bio 400g

Słonecznik łuskany 250G

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *