Sycący, rozgrzewający i odżywczy, gęsty krem z dyni w orientalnym wydaniu z imbirem i miąższem kokosowym. Doskonały dla diety nisko-węglowodanowej i niskokalorycznej. Przepełniony wartościami odżywczymi niskokaloryczny posiłek keto, low carb, lchf i z niskim IG (63 kcal w 100g, węglowodany tylko 6 g w 100g).
Jeśli liczenie zawartości węglowodanów nie jest twoim priorytetem możesz też przygotować krem w słodszej wersji z bananem, syropem kokosowym oraz z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki
- 750 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 3 łyżki miąższu kokosowego (możesz kupić tutaj: Krem kokosowy BIO, ekologiczny miąższ kokosowy)
- 10 g korzenia imbiru świeżego, obranego (4-6 plasterków grubości 0,5 cm)
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ świeżej lub papryczki chili bez gniazd nasiennych (opcjonalnie 2 szczypty chili płatek
suszony)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego virgin
- 1 banan (pomiń jeśli przygotowujesz wersję keto, low carb, lchf lub niski IG)
- 1000 ml wody lub samodzielnie przygotowanego wywaru/ rosołu mięsno warzywnego (osobiście zawsze w zamrażarce mam kilka słoików 1 l rosołu zawekowanego po niedzielnym gotowaniu tradycyjnego rosołu).
- 2 kostki bulionu/ rosołu bez konserwantów i glutaminianu sodu- do pominięcia jeśli użyjesz wywaru/ rosołu.
- 1 szczypta pieprzu
- 2/3 lub 1 łyżeczka soli (do smaku w zależności od preferencji)
- 1 łyżka syropu kokosowego, do pominięcia w wersji keto, low carb, lchf, niski IG (możesz kupić tutaj: Syrop Kokosowy Bio 400g Coco Farm – CocoFarmShop.com)
- 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika (możesz kupić tutaj: Słonecznik łuskany 250G – Coco Farm)
Sposób przygotowania
- Po pierwsze cebulę i imbir oraz papryczkę chili pokrój w drobną (ok. 3 mm) kostkę.
- Następnie czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Do min. 4 l garnka dodaj 2 łyżki oleju kokosowgo Olej kokosowy z Filipin Organic Virgin, nierafinowany, ekologiczny 240g, posiekaną cebulę, imbir i papryczkę chili oraz czosnek
- Duś do lekkiego zarumieniania składników i odstaw z palnika
- Dynię wstępnie rozdrobnij w blenderze lub pokrój na drobne kawałki (o. 0,5 cm).
- Do garnka z cebulą i przyprawami dodaj dynię oraz banana pokrojonego na plasterki (opcjonalnie).
- Duś ok. 5 min, mieszając aby masa nie przywarła do dna.
- Następnie do garnka dodaj 1000 ml wody i 2 kostki rosołowe oraz 3 łyżki miąższu kokosowego. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj ok. 20 min.
- Garnek zdejmij z palnika i ostrożnie zmiksuj blenderem aby nie rozchlapywać.
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz słodszy smak i nie ograniczasz węglowodanów (low carb, lchf) możesz dodać 1 łyżkę syropu kokosowego. Całość wymieszaj.
- Na koniec na suchej patelni upraż 3 łyżki pestek słonecznika.
- Krem z dyni posypany słonecznikiem możesz podawać samodzielnie w wersji low carb, lchf, niski IG lub z grzankami, groszkiem ptysiowym w wersji tradycyjnej.
Smacznego ???
Wartości odżywcze
dla wersji keto, low carb, lchf, z niskim IG (bez banana, syropu kokosowego oraz grzanek/ groszku ptysiowego)
Wartości odżywcze po przygotowaniu | w 100 g | w porcji 250 g |
kJ | 262 | 656 |
kcal | 63 | 157 |
tłuszcz | 4 | 11 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3 | 7 |
węglowodany | 6 | 14 |
w tym cukry | 3 | 6 |
białko | 2 | 4 |
sól | 0 | 1 |
błonnik | 2 | 5 |
Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: ok. 6 po 250 ml
Produkty Coco Farm potrzebne do przygotowania zupy
Słonecznik łuskany 250G