Miechunka- informacje ogólne
Miechunka to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych (Solanaceae) pochodzący z Ameryki Południowej (Chile, Peru, Kolumbia i Ekwador). W regionach tych oprócz licznych nazw rdzennych i regionalnych nazywana jest aguaymanto, uvilla lub uchuva. Jej najpopularniejsza jadalna odmiana bywa nazywana również rodzynkiem brazylijskim, wenezuelskim topo-tono, jagodą inkaską lub peruwiańską miechunką, wiśnią lub jagodą. Możemy spotkać też łacińską nazwę Physalis peruviana.
Suszona miechunka to owoc, z którego w procesie suszenia usunięto większość wody. Ma okrągłe, typowo cierpkie jagody, które występują w różnych kolorach, w tym zielonym, żółtym i czerwonym. Proces suszenia pomaga przedłużyć ich trwałość i koncentruje ich smaki. Pod względem odżywczym suszona miechunka zachowuje wiele składników odżywczych znajdujących się w świeżej miechunce, takich jak witaminy oraz minerały i przeciwutleniacze.
Zastosowanie w kuchni
Suszona miechunkę możemy spożywać jako samodzielną przekąskę lub stosować jako składnik w różnych przepisach kulinarnych. Doskonale przełamuje smak i wzbogaca cierpko, kwaśnymi nutami smaki mało wyrazistych lub słodkich potraw. Może być wykorzystywana w słodkich wypiekach, deserach, daniach mięsnych. Może mieć również zastosowanie w sałatkach oraz posiłkach śniadaniowych jak np. owsianka, mousli, granola.
Korzyści dla zdrowia i urody
Suszona miechunka jest doskonałym źródłem witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który wspomaga układ odpornościowy oraz pomaga w tworzeniu kolagenu i przyczynia się dla zdrowia skóry.
Owoce zawierają różne przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy, które mogą pomóc zneutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Ponadto przeciwutleniacze odgrywają rolę w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych.
Wysoka zawartość błonnika w suszonej miechunce wspomaga zdrowie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i wspomagając regularne wypróżnienia. Błonnik przyczynia się również do uczucia sytości, co może pomóc w kontrolowaniu wagi.
Przeciwutleniacze i potas w suszonym owocu mogą przyczyniać się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomagając obniżyć ciśnienie krwi oraz obniżyć poziom cholesterolu i chronić przed stresem oksydacyjnym.
Witamina C i inne przeciwutleniacze zawarte w suszonej miechunce pomagają zachować dobrą kondycję włosów, zębów i skóry. A jako, że witamina C jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu, będącego kluczowym budulcem skóry, kości i stawów oraz ścianek układu krwionośnego, pomaga w zachowaniu ich elastyczności.
Niektóre badania sugerują, że związki zawarte w miechunce mogą mieć pozytywny wpływ na metabolizm, potencjalnie pomagając w kontrolowaniu wagi.
Istnieją też pewne dowody sugerujące, że miechunka może odgrywać rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, co może być korzystne dla osób z cukrzycą lub osób zagrożonych rozwojem cukrzycy.
Zawartość witaminy A w suszonej miechunce jest korzystna dla utrzymania zdrowia oczu i może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej, zwyrodnieniu związanemu z wiekiem.
Zawartość żelaza w suszonej miechunce może przyczyniać się do zapobiegania niedokrwistości, wynikającej z niedoboru żelaza.
Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna w 100g produktu | 70 kcal 259 kJ |
Tłuszcz, w tym: | 1 g |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany, w tym: | 13 g |
– cukry | 8 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 1 g |
Sól | 0,1 g |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Ciekawostka o miechunce
Kolumbijczycy stosują liście miechunki jako leki moczopędne. Plemię Zulusów używa liści owocu jako środka na ból brzucha. W niektórych krajach miechunka jest stosowana w leczeniu astmy. Mieszkańcy Republiki Południowej Afryki stosują liście rośliny jako okłady na stany zapalne.