Co to jest błonnik?
Błonnik pokarmowy to termin używany w odniesieniu do węglowodanów występujących naturalnie w roślinach. W przeciwieństwie do innych węglowodanów (takich jak cukry i większość skrobi) błonnik pokarmowy nie jest trawiony w jelicie cienkim i dociera do jelita grubego w stanie nienaruszonym. Ważne jest, aby spożywać różnorodne pokarmy zawierające błonnik, ponieważ pomaga on utrzymać nasz układ trawienny w zdrowiu, utrzymać prawidłową masę ciała i może zapobiegać zaparciom. Dieta bogata w błonnik może również pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
Jakie są rodzaje błonnika?
Istnieją różne rodzaje błonnika i mają one różny wpływ na nasz organizm. Na przykład niektóre typy błonnika mogą wpływać na obniżenie szybkości wchłaniania niektórych składników odżywczych np. cholesterolu i trójglicerydów, a inne mogą wpływać na bakterie w jelitach. Pokarmy zawierające błonnik zwykle zawierają mieszankę różnych rodzajów błonnika, dlatego ważne jest, aby włączyć do naszej diety różnorodne pokarmy roślinne, które pomogą nam uzyskać wszystkie korzyści płynące z błonnika.
Inulina – błonnik z cykorii
Inulina może być nazywana ekstraktem z korzenia cykorii, inuliną, oligosacharydem lub oligofruktozą na liście składników. Producenci czasami dodają inulinę do żywności, takiej jak jogurt, batony proteinowe i płatki zbożowe.
Inulina sprzyja rozwojowi dobrych bakterii, takich jak Bifidobacterium (Bifidobacterium), w twoich jelitach. To potencjalnie poprawia mikrobiom jelitowy poprzez redukcję szkodliwych bakterii. Inulina może pełnić funkcje stabilizatora poziomu cukru we krwi, ma zdolność hamowania szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku. Działa poprzez opóźnienie wchłaniania glukozy z jelita, co prowadzi do mniejszych skoków glikemii.
Inulina inaczej Błonnik z cykorii to jeden z najlepszych składników odżywczych sprzyjających sytości, pomaga w regulacji apetytu zmniejszeniu spożycia energii.
Błonnik bambusowy
Błonnik bambusowy, nazywany również mąką bambusową, pozyskiwany z młodych pędów bambusa to produkt roślinny o szerokim zastosowaniu w kuchni osób na diecie odchudzającej, ketogenicznej, czy insulinoopornej. Z błonnikiem bambusowym przygotujesz puszyste wypieki, pieczywo, makarony, czy niskowęglowodanowe racuchy.
Włókna bambusowe są używane w wypiekach bezglutenowych. Wśród składników do pieczenia może poprawić właściwości tekstury i urabialność ciasta, a także zmniejszyć łamliwość i pękanie.
Spożywanie błonnika bambusowego pozwala jeść zdrowiej . Jeśli masz cukrzycę i musisz monitorować poziom cukru we krwi, błonnik bambusowy może Ci w tym pomóc. Ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że wszyscy diabetycy mogą spożywać ten wysokiej jakości produkt dietetyczny. Nadaje wszystkim Twoim potrawom prawdziwie egzotyczny smak, jednocześnie chroniąc Twoje zdrowie.
Błonnik bambusowy może być również odpowiedni dla osób , które chcą zachować ładną sylwetkę. Bez rafinowanego cukru i chemicznych słodzików produkt ten jest w stu procentach naturalny, a przede wszystkim niskokaloryczny tj 192 kcal/100g. W ten sposób można stworzyć smaczne ulubione dania nawet przy diecie bezcukrowej. Dzięki wysokiej wartości odżywczej błonnik bambusowy pozwala jeść zdrowiej, jednocześnie odkrywając nowy smak. Bogaty w minerały i witaminy błonnik bambusowy uszlachetnia wiele potraw i jednocześnie pozwala dbać o zdrowie.
Skrobia oporna
Jest to przedstawiciel węglowodanów złożony z długich łańcuchów glukozy. Występuje głównie w zbożach, ziemniakach i innych produktach spożywczych bogatych w skrobię. Ale część spożytej skrobi nie jest całkowicie rozkładana podczas trawienia: dlatego mówi się, że jest oporna.
Skrobia oporna ma właściwości obniżające poziom glukozy, poprawia trawienie, zwiększa uczucie sytości i poprawia wrażliwość na insulinę.
Skrobia oporna poprawia trawienie. Działa jak błonnik rozpuszczalny, przechodząc przez żołądek i jelito cienkie, nie będąc w pełni strawionym. Następnie dociera do jelita grubego, gdzie służy jako prebiotyk, odżywiając pożyteczne bakterie w naszej mikrobiocie jelitowej. Bakterie te pełnią wiele funkcji między innymi w poprawie naszej odporności, metabolizmu i stanu emocjonalnego.
Skrobia oporna ma korzystny wpływ na okrężnicę tj. obniża pH okrężnicy, może być jednocześnie korzystna dla przeciwdziałania różnym schorzeniom układu pokarmowego. Badania naukowe wykazały, że spożywanie skrobi opornej może poprawić wrażliwość na insulinę, co jest ważne w zapobieganiu chorobom metabolicznym, takim jak cukrzyca typu 2, otyłość, choroby układu krążenia i choroba Alzheimera .Ponadto działając jak błonnik rozpuszczalny, może zwiększyć uczucie sytości po posiłku.
Guma guar
Guma guar to naturalny błonnik pozyskiwany z nasion rośliny guar, uprawianej głównie w Indiach oraz Pakistanie. Roślina ta należy do rodziny bobowatych, tak jak ciecierzyca czy bób. Pozyskiwany z jej nasion błonnik jest często wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako naturalny zagęstnik, czy substancja żelująca. Z dodatkiem gumy guar przygotujesz m.in. niskoweglowodanowe dżemy i wypieki .
Guma guar jako błonnik pokarmowy, ma korzyści zdrowotne, takie jak pomoc w kontrolowaniu cukrzycy i pomoc w zdrowiu jelit. Należy Jednak pamiętać , że wysokie dawki mogą mieć działanie przeczyszczające. Dodatkowo zmniejsza ona apetyt, głód i chęć jedzenia, co sprzyja utracie wagi u osób otyłych. Eksperci zwracają uwagę, że odpowiednie spożycie gumy guar nie tylko pomaga w utrzymaniu regularności wypróżnień, ale także kontroluje poziom lipidów we krwi. Guma guar spowalnia opróżnianie żołądka poprzez zwiększenie lepkości spożywanego pokarmu i tworzenie żeli podczas trawienia. Następuje opóźnienie wchłaniania cukru z jelita cienkiego i spadek indeksu glikemicznego.
Podsumowanie
Reasumując warto włączyć różne rodzaje błonnika do swojej diety, ponieważ nie tylko wspomaga on trawienie i może pomóc nam utrzymać smukłą sylwetkę , ale też posiada on szereg właściwości, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie.