Jak powstają chipsy bananowe?
Chipsy bananowe to popularna, wartościowa przekąska będąca zdrowszą alternatywą słodyczy czy wszechobecnych jednak będących jedynie ładunkiem pustych kalorii chipsów ziemniaczanych lub kukurydzianych. Chipsy bananowe Coco Farm, to smażone na oleju kokosowym plastry świeżo zerwanych, w pełni dojrzałych bananów. Po usmażeniu dla zabezpieczenia wartości odżywczych oraz uwydatnienia smaku do chipsów dodawany jest cukier trzcinowy (9,98% masy gotowych chipsów) oraz miód.
Chipsy bananowe Coco Farm powstają w regionach świata, w których naturalnie występują rośliny bananowca (najczęściej są to Filipiny). Oczywistym jest zatem, że owoce używane do produkcji naszych chipsów bananowych wzrastają, dojrzewają i nabierają smaku w najbardziej sprzyjających dla nich tropikalnych warunkach. Dzięki możliwości przetwarzania bananów w pobliżu farm na których rosną bananowce, uzyskiwany jest najwyższy poziom ich naturalności, niezwykłe walory smakowe, a nade wszystko ogromny ładunek odżywczy i energetyczny. Jest on zapewniony dzięki unikalnym, bogatym w minerały glebom, które zasilane są wodami najczystszego oceanu (Ocean Spokojny). Rosną w sprzyjającym, gorącym i wilgotnym klimacie, w którym niespotykana dawka promieni słonecznych (ponad 360 dni słonecznych w roku) towarzyszy im w całym procesie wzrastania i dojrzewania. Nic zatem dziwnego, że Filipiny są prawdziwą mekką najlepszych na świecie i najbardziej naturalnych upraw bananów, kokosów i ananasów. Oczywistym jest zatem, że porównanie wartości odżywczych oraz zawartości witamin i minerałów w chipsach bananowych w zestawieniu ze świeżymi bananami zdecydowanie przeważa na rzecz chipsów. Raz, że odwodnienie owoców uzyskiwane w procesie smażenia powoduje blisko 3- krotnie wyższą kondensację wartości odżywczych w każdym plastrze banana. Druga i istotniejsza rzecz jest taka, że nasze chipsy bananowe tak jak pisaliśmy, powstają z w pełni dojrzałych, wyprażonych słońcem, świeżych owoców. Owoce te w długim procesie dojrzewania zdążyły pozyskać z gleby i zmagazynować najcenniejsze witaminy i minerały. Dodatkowo proces ich przetwarzania do postaci chipsów nie wymaga zaawansowanej technologii ani udziału żadnych związków chemicznych. Jeśli zatem tak przygotowywane chipsy bananowe zechcemy zestawić z dostępnymi w naszych sklepach świeżymi bananami, warto uruchomić wyobraźnię. Proszę wyobrazić sobie świeży owoc, który w metalowym kontenerze z temperaturą sięgającą 60- 80 st.C ma przez kilka tygodni płynąć pełnym morzem. Czy jest szansa, aby w takich warunkach tak nietrwały owoc, jak banan miał szansę zachować apetyczny wygląd, zapach i smak? Oczywiście, że nie! Z tego też względu banany przygotowywane do złożonych operacji logistycznych włączenie z transportem morskim zrywane są jako niedojrzałe, wręcz zielone owoce, spryskiwane chemią, a po dopłynięciu do krajów docelowych przewożone są do dojrzewalni. W dojrzewalniach, w sztucznie stworzonych warunkach, przy wsparciu kolejnych związków chemicznych poddawane są procesowi dojrzewania, który trwa kilka dni, a nawet tygodni. Tak spreparowane banany finalnie trafiają na półki sklepów, a następnie do naszych domów, stając się często bazą posiłków dla najmłodszych.
Reasumując, możemy zapewnić, że chipsy bananowe są pyszną, trwałą i łatwą w przechowywaniu przekąską. Ważniejsze jest natomiast to, że znając wszystkie aspekty przygotowywania chipsów kokosowych, mamy przekonanie, że są zdrowszą i bogatszą alternatywą dla niby świeżych, ale niestety już poddanych bardzo wielu procesom i traktowanych chemią surowych bananów.
Chipsy bananowe zastosowanie w diecie
Chipsy bananowe można spożywać samodzielnie jako wartościową przekąskę, którą z łatwością można zabrać ze sobą do pracy, kina czy w podróż. W takiej formie szybko zapewni uczucie sytości, a dzięki zawartości oleju kokosowego oraz kondensacji wartości odżywczych na dłuższy czas zaspokoi uczucie głodu. Chipsy bananowe można stosować również jako dodatek do sałatek owocowych, jogurtu naturalnego, musli i granoli, a dziki temu uzyskać pyszne i pożywne śniadanie lub przekąskę. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do wypieków. Można dodać je również do ciasteczek, babeczek lub chleba bananowego, aby uzyskać dodatkową teksturę i podnieść poziom słodyczy. Sprawdzą się także jako posypka do lodów oraz jako warstwa owocowa w koktajlach lub smoothie.
Chipsy bananowe zastosowanie w kuchni
Chipsy bananowe można spożywać samodzielnie jako wartościową przekąskę, którą z łatwością można zabrać ze sobą do pracy, kina czy w podróż. W takiej formie szybko zapewni uczucie sytości, a dzięki zawartości oleju kokosowego oraz kondensacji wartości odżywczych na dłuższy czas zaspokoi uczucie głodu. Chipsy bananowe można stosować również jako dodatek do sałatek owocowych, jogurtu naturalnego, musli i granoli, a dziki temu uzyskać pyszne i pożywne śniadanie lub przekąskę. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do wypieków. Można dodać je również do ciasteczek, babeczek lub chleba bananowego, aby uzyskać dodatkową teksturę i podnieść poziom słodyczy. Sprawdzą się także jako posypka do lodów oraz jako warstwa owocowa w koktajlach lub smoothie.
Chipsy bananowe dla zdrowia i urody
Witamina C naturalnie występująca w chipsach bananowych ma kluczowe znaczenie dla produkcji kolagenu, który jest niezbędny do utrzymania zdrowej skóry i włosów. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w chipsach bananowych mogą pomóc chronić skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, przyczyniając się do młodzieńczej i promiennej cery.
Ciekawostka o chipsach bananowych
Chipsy bananowe to popularna przekąska w wielu częściach świata. Pierwotna metoda przygotowania chipsów sięga 2000 lat wstecz i związana jest z przepisem zawartym w rzymskiej książce kucharskiej. Pochodzenie historii chipsów bananowych łączy się z Keralą w Indiach. Banany pokrojone w cienkie krążki i smażone w głębokim tłuszczu były i są niezmiennie częścią posiłków. Ich aromat, smak i konsystencja łączą się, tworząc smakołyk, który jest natychmiast rozpoznawalny i niezwykle pożądany.