Przejdź do treści
Home » Keto pizza, na bazie mąki łubinowej i trzech błonników

Keto pizza, na bazie mąki łubinowej i trzech błonników

Diety nieskowęglowodanowe jak lchf czy keto ograniczają spożywanie węglowodanów, które są główną wartością odżywczą lubianych i popularnych dań. W konsekwencji, będąc na diecie keto, niski IG lub low carb, musimy zrezygnować z tradycyjnego pieczywa, słodkości, kluseczek, czy pizzy. Na szczęście są alternatywne, składniki, które umożliwiają  przygotowanie ulubionej potrawy w wersji niskowęglowodanowej. Bez wątpienia keto pizza w wersji Coco Farm spełnia wszystkie założenia tego rodzaju diet 😊

Pomysł na niskowęglowodanową pizzę

Poniżej prezentujemy nasz pomysł na łatwą w przygotowaniu keto pizzę łubinową, którą przygotujesz w 30 minut.

Specjalnie przygotowana mieszanka pozawala na wypieczenie dwóch spodów do pizzy o średnicy 30 cm.

Skład jest prosty, nie zawiera zbóż ani białka pszennego. W mieszance Keto pizza niski IG znajdziemy mąkę łubinową, dodatkowo błonnik owsiany, błonnik bambusowy, łuskę babki jajowatej oraz substancję spulchniającą: wodorowęglan sodu i sól himalajską.

Opcjonalnie, aby uzyskać smak zbliżony do tradycyjnej pizzy możesz dodać drożdże.

Składniki to podstawa

Mąka łubinowa, która jest głównym składnikiem mieszanki na keto pizzę, jest wytwarzana tylko ze słodkiej odmiany łubinu. Dzięki temu, niezależnie od partii produkcyjnej, smak zawsze będzie lekko słodki. W przeciwieństwie do innych odmian łubinu, mąka którą wykorzystujemy w naszej mieszance nie ma gorzkiego posmaku. Składniki są niskowęglowodanowe, a dodatkowo dzięki zastosowaniu trzech rodzajów błonnika: owsianego, bambusowego oraz z łuski babki jajowatej, mieszanka ma niski indeks glikemiczny. Mieszanka dostarcza również pokaźne ilości białka, także będzie to trafna propozycja dla osób uprawiających sporty.

Keto Pizza Niski IG – Sposób przygotowania:

1. Przygotuj 400 ml gorącej wody, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę octu lub soku z cytryny. Dodatkowo możesz dodać 4 g drożdży dla smaku.

2. Wodę przelej do miski, dodaj olej, drożdże oraz sypką zawartość opakowania.

3. Wymieszaj, aż masa będzie gładka.

4. Dodaj ocet lub sok z cytryny i wyrabiaj, az ciasto sklei sie w kule.

6. Następnie, podziel ciasto na 2 części i przełóż na dwie posmarowane oliwa blachy (28- 30 cm)++.

7. Ciasto rozwałkuj lub ugnieć dłońmi na cienka warstwę, wyklejając brzegi blachy.

8. Wstaw do nagrzanego piekarnika (2000 C) i piecz 15 min, używając termo obiegu.

9. Na koniec nanieś ulubione składniki i piecz 10 min w temp. 1800 C.

Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz super zestaw z ekologicznymi, włoskimi pomidorami i oliwą z oliwek. Godne uwagi są także inne mieszanki Coco Farm dostosowanie do założeń diety ketogenicznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *