Lucuma to owoc drzewa występującego w Ameryce Południowej, głównie w Peru, Chille, czy Ekwador. Owoce mają zieloną skórkę oraz pomarańczowy miąższ w środku. Cechuje je słodki smak, opisywany jako połączenie karmelu i syropu klonowego. W Ameryce Południowej używa się jej głównie do deserów lub je się świeży owoc, zaliczany do grupy Peruwiańskich superfoods, wprost z targowego straganu. Ze względu na to, że owoce szybko dojrzewają i psują się, transport owoców w odległe krańce świata jest niemożliwy. Dlatego w Europie, możemy cieszyć się smakiem jedynie lucumy w proszku, polecanej jako zamiennik cukru. Jest ona równie cenna jak świeży owoc. Łagodny proces suszenia i mielenia odbywa się w niskich temperaturach. Dzięki temu procesowi, proszek zachowuje witaminy i minerały obecne w świeżym owocu. Taki sposób przetwarzania pozwala na zatrzymanie cennych wartości odżywczych owoców i przetransportowania ich do odległych miejsc. Dzisiaj ludzie na całym świecie mogą spożywać lucumę i korzystać z właściwości tego owocu.

Kilka słów o historii złota Inków

Określane mianem wiecznie zielonego, drzewo które rodzi owoce superfoods może dać nawet do 500 sztuk jednorazowo. Na przestrzeni wieków owoce te niejednokrotnie stanowiły podstawę pożywienia ludności podczas klęsk nieurodzaju dodając sił i dostarczając cennych wartości odżywczych

Owoce lucumy były znane już pierwotnej kulturze która zamieszkiwała obecne tereny Peru jeszcze przed Inkami. Kultura Moche, rdzenna ludność Peru, uwieczniła owoc lucumy na wytwarzanej przez nich ceramice. Jedno z ceramicznych naczyć przedstawiające trzy owoce lucumy  można podziwiać w muzeum Larco. Dla starożytnych mieszkańców Peru owoce lucumy były tak cenne, że jego ceramiczne podobizny odkryto również w miejscach pochówku Andyjskiej ludności. Jedna z legend starożytnych Inków głosi, że pewna Andyjska bogini była uwodzona przez napotkanego żebraka właśnie owocem lucumy. Owoc ten był postrzegany za bardzo cenny, a nawet godny samej bogini. Inkowie uważali lucumę za symbol płodności ale również długowieczności. 

W ostatnich latach owoc zyskuje coraz większą popularność również w Polsce, wśród osób dbających o zdrową i zróżnicowaną dietę. Owoc Lucumy to przedstawiciel grupy superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności posiadającej znaczne walory odżywcze i stanowiącej źródło cennych witamin i minerałów.

Lucuma proszek właściwości i wpływ na zdrowie

Indeks glikemiczny niski IG=25

Owoce mają słodki smak, niezwykle ceniony przez amatorów tego owocu. Smakiem można delektować się zarówno spożywając świeży owoc jak i jego sproszkowaną wersję. Równie cenioną cechą owocu jest jego niski indeks glikemiczny = 25. Oznacza, że owoc nie wywołuje nagłych wzrostów poziomu glukozy we krwi. Dlatego też jest dobrą alternatywą dla cukru oraz słodzików w diecie  osób chorych na cukrzycę i insulioopornośc.

Pomimo tego, że porcja dostarcza sporych ilości węglowodanów, to większość z nich stanowią węglowodany złożone. Czym są węglowodany złożone i dlaczego znane są również od nazwą dobrych węglowodanów? Otóż, mianem węglowodanów złożonych określa się połączenia dwóch lub większej ilości cukrów prostych. Węglowodany złożone masz organizm trawi dużo wolniej niż cukry proste, co za tym idzie dłużej uwalniają energię. Przykładem węglowodanu złożonego jest również błonnik,  lucuma w proszku ma wysoką zawartość błonnika 22g w 100g. Jak wykazały badania naukowe błonnik ma pozytywny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.  Co więcej błonnik spowalnia wchłanianie cukrów do krwi, zmniejszając jednocześnie skoki insuliny po posiłku.

Przeprowadzono także ciekawe badania in-vitro w wyniku których naukowcy odkryli podobny mechanizm działania owocu do leków na cukrzycę. Lucuma ze względu na swoje właściwości głównie polecana jako zamiennik cukru. Gdy porównamy ilość cukru w „złocie inków” oraz cukrze białym zobaczymy, żejest w nim o 75% mniej cukru niż w tej samej ilości cukru białego. Dodatkowo, w tym peruwiańskim superfoodzie znajdziemy witaminy i minerały cenne dla zdrowia, których na próżno szukać w białym cukrze.

Wartości odżywcze Lucumy, witaminowy zamiennik cukru

Owoc lucumy w proszku to wspaniałe źródło witaminy C. Ma ona właściwości antyoksydacyjnie oraz pełni szereg ważnych funkcji w naszym organizmie m.in. wzmacnia system odpornościowy. Witamina C wspomaga również działanie układu nerwowego, czy wspomaga utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Dodatkowo, to źródło witamin z grupy B, w szczególności witaminy B2 i B3. Ryboflawina (witamina B2) także pełni szereg ważnych funkcji i wspomaga zachodzenie procesów takich jak np. utrzymanie odpowiedniego stanu czerwonych krwinek.

Lucuma to źródło antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Szczególnie, badania wykazały, że złoto inków bogate jest w polifenole oraz karotenoidy znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, oraz wspierających zdrowie serca.

owoc lucumy w proszku właściwości
Peruwiański superffood – lucuma

Co więcej, lucuma w proszku dostarczy do naszego organizmu sporą ilość potasu oraz żelaza, czyli pierwiastków będących wsparciem podstawowych funkcji działania naszego organizmu.

Cały czas trwają badania nad wpływem lucumy na nasz organizm oraz sprawdzane są jej właściwości. Przeprowadzone do tej pory badania pokazują jej pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jednak skutki uboczne nie zostały do tej pory wykazane i potrzeba przeprowadzenia większej ilości badań. Owoc ze świata superfoods z pewnością wspaniale wzbogaci zdrową i zbilansowaną dietę osób dbających o zdrowie i szukających wartościowych zamienników np. białego cukru.

Zastosowanie lucumy w kuchni, z czym się to je?

Sproszkowaną lucumę poleca się głównie do deserów, wypieków i ciast. Dzięki słodkiemu smakowi można nią zastąpić cukier biały lub słodzik. W niektórych przepisach np. na ciasta możemy spotkać się z zastąpieniem części mąki odpowiednią dawką superfoods proszku. Ze względu na pudrową konsystencję może nawet zastąpić cukier puder. Łatwo włączyć do codziennej diety witaminowy zamiennik cukru, możemy dodać trochę proszku do jogurtu, Muesli, owsianki czy smoothie.

W Peru możemy spotkać lody o smaku tego słodkiego owocu. Możesz je również przygotować samodzielnie w domu, wystarczy kilka składników. Jeśli chcesz przygotować wegańskie lody z dodatkiem owocu, które będą odpowiednie również dla diety ketogenicznej sprawdź przepis. Na pewno w lato nie sięgniesz już po lody z dodatkiem ogromnej ilości cukru 😉

Czy włączyłeś już Złoto Inków do swojej diety? Może masz już ulubiony przepis z dodatkiem tego superfooda? Chętnie przeczytamy twoją opinię, zachęcamy do komentowania.

Bibliografia:

1 komentarz do “Lucuma superfood witaminowy zamiennik cukru z Ameryki Południowej”

  1. Pingback: Lody domowe bez cukru. Przepis na lody wegańskie orzechowo kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *