Czy to możliwe? Mieszanka do chleba z którą przygotujesz chleb proteinowy i bezglutenowy? Sprawdź przepis na keto chleb Zmieniający Życie i z powrotem ciesz się smakiem kanapek. 😊
Kto z nas nie lubi smaku i zapachu świeżego chleba z masłem oraz ulubionymi dodatkami? Chleb kojarzy nam się z domowym ciepłem i wspólnie spędzonymi chwilami. W polskiej kulturze ludowej chleb odgrywał ważną rolę, był symbolem pożywienia, pomyślności, dostatku. Bochenek chleba symbolizował udane plony i spokojne życie. Chleb podawano przy ważnych świętach i nie można było go w żadnym wypadku marnować ponieważ mogło to sprowadzić nieszczęścia. Szacunek do chleba w wielu domach pozostał z nami do dzisiaj. Podobnie chleb zawsze gości na naszym stole podczas ważnych wydarzeń i świąt takich jak wesela, czy np. święta wielkanocne.
Wraz z upływem lat na naszych stołach zaczęły gościć coraz to nowe rodzaje chleba, np. chleb bezglutenowy. Wzrosła również świadomość ludzi w temacie zdrowego odżywiana, zdiagnozowano różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Wykazano, że spożywanie białego pieczywa może spowolnić bądź zahamować pożądane rezultaty różnego rodzaju diet. Jednak jak wiadomo, miłość do chleba jest w nas zakorzeniona głęboko. Dlatego we współpracy z dietetykami i technologami żywności powstają nowe receptury, które pozwalają włączyć upragnione pieczywo do wymagających diet. Dzisiaj chcemy przedstawić przepis na chleb zmieniający życie, chleb keto i dla diabetyków. Naszą mieszankę do chleba docenią również weganie oraz osoby na dietach odchudzających.
Chleb bezglutenowy przepis z ziaren i orzechów
Chleb bezglutenowy zmieniający życie to mieszanka pełnowartościowych składników, głównie nasion i orzechów. W opakowaniu znajdziecie takie składniki jak pestki słonecznika, len mielony odtłuszczony, olej kokosowy, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słodkiej bazylii, migdały, ziarna lnu, mąkę kokosową, sól himalajską różową i babkę jajowatą. Wszystkie składniki keto chleba zawarte w przepisie, można także jeść na surowo 😊 tworząc mieszankę zależało nam na naj największej naturalności wybranych składników. W mieszance na chleb proteinowy nie znajdziecie mąk glutenowych, zamiast tego wykorzystaliśmy odpowiedniki ze świata zdrowej żywności, które nie tylko są pełnowartościowe ale również pozostawią uczucie sytości na dłużej.
Nie mam czasu na gotowanie?
Wszyscy dzisiaj żyjemy w pośpiechu, cały czas za czymś pędzimy i odhaczamy kolejne zadania z codziennej listy obowiązków. Gdzie jeszcze w tym wszystkim znaleźć czas na często żmudne przygotowanie pełnowartościowych i zdrowych posiłków? Można kupić już przygotowane produkty, to prawda, ale często nie mamy gwarancji czystego składu i wysokiej wartości składników. Dlatego też pracując nad mieszanką „Chleb zmieniający życie” wzięliśmy pod uwagę maksymalnie krótki czas niezbędny do wypieczenia chleba i możliwie najbardziej wartościowy skład. Chcieliśmy również opracować recepturę, która pozwoli na włącznie chleba do wielu wymagających diet ponieważ rozmawiając ze znajomymi, rodziną czy klientami zauważyliśmy ich tęsknotę za pieczywem i kanapkami na śniadanie. Taki drobiazg, a okazało się, że jakże mocno odczuwamy jego brak. W ten sposób powstała mieszanka „Chleb zmieniający życie”, chleb bezglutenowy, proteinowy i keto!
Sposób przygotowania chleba zmieniającego życie, przepis
- Chleb bezglutenowy przepis: Do przygotowania bezglutenowego Chleba zmieniającego życie potrzebujesz jedynie trzy rzeczy miskę, formę do pieczenia i wodę. Potrzebujesz poświęcić jedynie kilkanaście minut wagi, a reszta zrobi się sama.
- Nastaw piekarnik na 180◦C. W zależności od tego jak długo twój piekarnik się nagrzewa możesz to zrobić teraz lub po wymieszaniu wszystkich składników. Ustaw opcję grzania „góra-dół”.
- Na początek umieść sypkie składniki keto chleba w misce, dodaj do nich olej kokosowy z małej saszetki. Możesz go też wcześniej rozpuścić wkładając torebkę do ciepłej wody ale jeśli nie masz na o czasu to nie problem, po prostu wyciśnij olej albo przetnij woreczek. Zalej mieszankę 400 ml wrzącej wody.
Uwga, woda którą użyjemy do zalania powinna być wrząca ze względu na odpowiednie połączenie się składników.
4. Następnie wymieszaj dobrze składniki sypkie z wodą i olejem. Odstaw na 10 min aby składniki mogły się związać. Jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej, nagrzej teraz piekarnik do 180◦C i posmaruj formę do pieczenia olejem lub masłem i oprósz mąką.
5. Gdy składniki są już odpowiednio ze sobą połączone przełóż masę do formy dobrze ją „ubijając” łyżką.
Porada: dobrze aby chleb miał wysokość ok. 5-7 cm
6. Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika na 50 min. Co jakiś czas możesz się upewnić czy górna skórka zbytnio się nie spiekła.
7. Po upływie 50 min połóż foremkę spodem do góry i piecz przez kolejne 15 minut.
8. Odłóż chleb do wystygnięcia na min. 2 godziny. Dobrze jest też włożyć ostudzony chleb do lodówki.
Chleb po wypieczeniu jest wilgotny w środku, ale spokojnie, to nie zakalec 😊 Po prostu zastosowane składniki zatrzymują wodę w środku chleba, ale ze względu na to, że wszystkie mogę być jedzone także na surowo nie zagraża to naszemu zdrowiu. Jeśli jednak szukasz chleba bez wspomnianej wilgotności to polecamy chleb mocy, przepis na niego znajdziesz tu.
Chleb do dietetycznych zadań specjalnych
Dzięki zastosowaniu wyszukanych składników chleb ma niską zawartość węglowodanów, jedynie 4g w 100g. Składniki są naturalnie bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny. Dlatego jeśli jesteś na diecie ograniczającej węglowodany, to prawdopodobnie znalazłeś właśnie swój ulubiony ketogeniczny chleb. Chleb zmieniający życie to również odpowiedni chleb dla diabetyków, sama mieszanka ma IG= 30. Dodatkowo, chleb zmieniający życie dla diabetyka ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który jest istotny w diecie nie tylko osób z cukrzycą, ale również osób zmagającej się z Hashimoto czy insulinoopornością. Chleb zmieniający życie zostanie doceniony również przez osoby aktywne fizycznie, sporowców, osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko. Fit chleb zmieniający życie jest proteinowy tzn. ma wysoką zawartość białka.
Spróbuj sam i daj nam znać jak smakowało!
Pingback: keto Chleb Mocy Coco Farm prosty przepis na pełnowartościowe pieczywo
Pingback: Brykiet kokosowy do grilla, ekologiczna alternatywa dla brykietu drzewnego
Pingback: Babka jajowata łuska właściwości. Zamiennik mąki, składnik keto pieczywa
Pingback: Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Olej kokosowy właściwości