Palmy kokosowe, w regionie Pacyfiku zwane „drzewem życia” ze względu na szerokie zastosowanie wszystkich elementów drzewa od pnia, aż po liście, z których wytwarza się kosze, plecione meble, czy nawet pokrycia dachów. Z samych orzechów kokosowych pozyskujemy produkty spożywcze takie jak oleje, wodę kokosową, miąższ, wiórki, mąkę, mleczko, ocet, czy chipsy. Po wyprodukowaniu żywności pozostaje włóknista łuska służąca do wyrobu mocnych lin i podłoża do roślin oraz skorupa. Skorupy kokosa używa się jako elementu ozdobnego do terrariów i akwariów. Produkuje się z niej również węgiel aktywny jako dodatek do kosmetyków, czy filtrowania wody. Co więcej, to właśnie ze skorup pozostałych po tłoczeniu oleju produkowany jest COCOHeat, ekologiczny brykiet kokosowy do grilla wytwarzany ze zmielonych łupin i dodatku skrobi. Prawdziwa produkcja zero waste. Jeśli szukasz alternatywy dla brykietu drzewnego przeczytaj poniższy wpis, z pewnością cię zainteresuje.
Kokosy to surowiec przyjazny dla środowiska i ludzi
Kokosy są uprawiane i przetwarzane metodami ekologicznymi, bez użycia nawozów i innych środków chemicznych, po prostu jest to niepotrzebne. W związku z tym, że palmy rosną w klimacie, który pozwala na uprawę przez cały rok. Dzięki stosunkowo łatwej uprawie i ciągłości plonowania, nawet 8 razy w roku, palma kokosowa to w rezultacie, podstawa utrzymania wielu społeczeństw tropikalnej części świata. Społeczności te, bez wątpienia, są opiekunami zagrożonych gatunków, unikalnych zasobów naturalnych, ginących kultur oraz bardzo bogatej flory i fauny. Kokos jest najbardziej zrównoważonym źródłem rolnictwa tych społeczności. Zapewnia mieszkańcom obszarów wiejskich zatrudnienie, regularne dochody i podniesienie poziomu życia.
COCOheat brykiet kokosowy do grilla produkowany bez wycinki drzew.
Palma kokosowa od wieków jest ważną częścią ekosystemu, a jej uprawy nie wymagają drastycznej ingerencji w środowisko. Ze względu na całoroczną wegetację palm kokosowych wycinki lasów tropikalnych nie są konieczne. COCOHeat powstaje z surowca, który jest produktem ubocznym procesu tłoczenia oleju kokosowego, czy pozyskiwania miąższu.
Wybierając COCOheat, nie tylko uzyskujesz wysokiej jakości produkt , ale również wspierasz wiele tropikalnych społeczności i środowisko naturalne.
COCOHeat, w zgodzie z matką naturą, najważniejsze cechy brykietu kokosowego
Setki lat temu, ludzie zamieszkujący Indonezję odkryli, że kokosy mogą być wykorzystane do wielu celów – również do produkcji ciepła, gotowania i pieczenia. COCOheat powstaje z wydrążonych łupin orzecha kokosowego. Do produkcji potrzebne są jedynie dwa składniki: 96% to łupiny orzecha kokosowego i 4% tapioka (skrobia z manioku). W przeciwieństwie do popularnych brykietów i węgla, ekologiczny brykiet kokosowy nie zawiera sztucznych, ropopochodnych wypełniaczy i klejów. Dzięki temu, nie emituje szkodliwych związków chemicznych, które są obecne w dymie brykietów z dodatkiem m.in. żywic.
COCOheat jest odnawialnym źródłem energii i nie wymaga wycinania lasów, jak to często ma miejsce przy pozyskaniu surowca na brykiet drzewny. Palma kokosowa rodzi ok. 100 orzechów rocznie, pozyskiwane są z nich m.in.: woda, sok, mleko, olej, miąższ. Wydrążone łupiny mielone i wypalane przetwarza się na 100% ekologiczny brykiet. Dzięki braku konieczności wycinki palmy kokosowej (wykorzystywane są jedynie jej owoce), ograniczona jest emisja CO2 i utrzymywane są zapasy wody pitnej. Dodatkowo palma kokosowa stanowi schronienie dla egzotycznej flory i fauny.
Grilluj świadomie i zdrowo, z brykietem COCOHeat to jak najbardziej możliwe. Brykiet drzewny alternatywa? Coco Heat to w 100% naturalne ekobrykiety z łupin orzecha kokosowego przeznaczone do wydajnego i zdrowego grillowania mięs, owoców morza, warzyw, a nawet pizzy i ciast. Szczególnie polecany do zaawansowanego grillowana pod pokrywą i w grillach kulistych.
Właściwości ekologicznego brykietu kokosowego:
Zdrowe grillowanie bez kopcenia i niepożądanych woni. COCOHeat nie zwiera żywic, substancji chemicznych i syntetycznych, które są odpowiedzialne za powstawanie dymu. Istotne jest, że to właśnie za pośrednictwem szkodliwego dymu do jedzenia przedostają się niepożądane substancje.
Ekonomiczne grillowanie, wysoka wydajność brykietu kokosowego. Brykiet wytwarza wysoką i stabilną temperaturę, dzięki czemu jest on nawet trzykrotnie wydajniejszy od tradycyjnego brykietu. COCOHeat dzięki wyjątkowym parametrom kalorycznym kokosa oraz unikalnemu kształtowi z otworem w środku pozwala na równomierne dystrybuowanie żaru. Pozwala to na lepsze kontrolowanie temperatury grillowania.
Czyste i bezpieczne grillowanie, mniej pyłu i lotnych popiołów. Brykiet kokosowy do grilla pali się przez ok. trzy godziny i nie wymaga uzupełniana zasypu. Spalając brykiet drzewny pozostaje nam sporo popiołu, który trzeba posprzątać, COCOHeat pozostawia o wiele mniej popiołów. Pozwala to na unikanie zabrudzeń pyłem i unoszenia się popiołu podczas grillowania.
Do zdrowego grillowania polecamy pyszne pieczywo chleb mocy oraz chleb zmieniający życie, odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej, diabetycznej, a także wegańskiej i wegetariańskiej – w Coco Farm każdy znajdzie coś dla siebie 🙂