Szukasz pomysłu na pyszną i nieoczywistą przekąskę, która będzie nie tylko słodka ale będzie miała również walory zdrowotne? Proponujemy karmelizowane orzechy z dodatkiem kakao oraz ashwagandhy, troszkę wzbogaconą wersję tradycyjnych orzeszków w karmelu. Migdały w karmelu to szybki przepis na nieoczywistą przekąskę. Migdały to jedne z najpopularniejszych orzechów na świecie, zwane są również „królem orzechów”, ze względu na swoje wspaniałe wartości odżywcze, szczególnie zawierają witaminę E oraz miedź. Możemy je spożywać w różnej formie, od surowej, przez prażone, aż po zmieloną wersję w kremie orzechowym. Z migdałów możemy przygotować także mleko roślinne, a nawet wegański ser. Na temat ashwagandhy, która jest popularnym adaptogenem pisaliśmy już obszernej w tym artykule: zerknij. Natomiast kakao jest cenione głównie ze względu na zawartość polifenoli, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Składniki migdały w karmelu:
- opakowanie migdałów surowych Coco Farm 250g (lub 500g, wtedy proporcjonalnie zwiększ udział pozostałych składników)
- łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 100% pure
- syrop kokosowy x 4 łyżki
- pół łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
Składniki na posypkę:
– surowe kakao x 4 płaskie łyżki
– ashwagandha x 1 ½ płaskiej łyżki
– jeśli wolisz słodszą wersję dodaj jeszcze 2 lub 3 łyżki cukru kokosowego, wtedy karmelizowane orzechy nabiorą większej słodkości
Jak przyrządzić migdały w karmelu z ashwagandhą:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza
- Przygotuj karmelową mieszankę: w naczyniu wymieszaj syrop kokosowy, olej kokosowy, sól
- Następnie przygotuj mieszankę sypką, polecamy przygotować ją w słoju lub zamykanym pojemniku: wymieszaj kakao z ashwagandhą i jeśli chcesz dodaj cukier kokosowy
- Rozłóż migdały na papierze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut
- Po upływie 10 minut wyjmij migdały i obtocz je w karmelowej mieszance, a następnie z powrotem rozłóż je na papierze i umieść w piekarniku na 4 minuty
- Wyjmij migdały, przemieszaj je, a następnie włóż do piekarnika na kolejne 4 minuty
- Obtocz upieczone migdały w pozostałym syropie i wrzuć do pojemnika lub słoja z przygotowaną wcześniej mieszanką. Aby dokładnie wymieszać i obtoczyć orzechy w mieszance zamknij słój/pojemnik i potrząśnij nim kilka razy.
- Rozłóż migdały na papierze do pieczenia i ostudź
Smacznego!
Wypróbowałeś już przepis na migdały w karmelu? Podziel się z nami swoją opinią oraz zdjęciem orzeszków w karmelu w komentarzach.
Pingback: Ashwagandha, adaptogen z Ajurwedy, jak działa, jakie są opinie