Przejdź do treści
Home » Orzeszki w karmelu, migdały w karmelu – Przepis na karmelizowane orzechy z ashwagandą i kakao

Orzeszki w karmelu, migdały w karmelu – Przepis na karmelizowane orzechy z ashwagandą i kakao

Szukasz pomysłu na pyszną i nieoczywistą przekąskę, która będzie nie tylko słodka ale będzie miała również walory zdrowotne? Proponujemy karmelizowane orzechy z dodatkiem kakao oraz ashwagandhy, troszkę wzbogaconą wersję tradycyjnych orzeszków w karmelu. Migdały w karmelu to szybki przepis na nieoczywistą przekąskę. Migdały to jedne z najpopularniejszych orzechów na świecie, zwane są również „królem orzechów”, ze względu na swoje wspaniałe wartości odżywcze, szczególnie zawierają witaminę E oraz miedź. Możemy je spożywać w różnej formie, od surowej, przez prażone, aż po zmieloną wersję w kremie orzechowym. Z migdałów możemy przygotować także mleko roślinne, a nawet wegański ser. Na temat ashwagandhy, która jest popularnym adaptogenem pisaliśmy już obszernej w tym artykule: zerknij. Natomiast kakao jest cenione głównie ze względu na zawartość polifenoli, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Składniki migdały w karmelu:

Składniki na posypkę:

– surowe kakao x 4 płaskie łyżki

ashwagandha x 1 ½ płaskiej łyżki

– jeśli wolisz słodszą wersję dodaj jeszcze 2 lub 3 łyżki cukru kokosowego, wtedy karmelizowane orzechy nabiorą większej słodkości

migdały w karmelu przepis
Przepis na karmelizowane orzeszki, migdały w karmelu z ashwagandhą

 Jak przyrządzić migdały w karmelu z ashwagandhą:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza
  2. Przygotuj karmelową mieszankę: w naczyniu wymieszaj syrop kokosowy, olej kokosowy, sól
  3. Następnie przygotuj mieszankę sypką, polecamy przygotować ją w słoju lub zamykanym pojemniku: wymieszaj kakao z ashwagandhą i jeśli chcesz dodaj cukier kokosowy
  4. Rozłóż migdały na papierze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut
  5. Po upływie 10 minut wyjmij migdały i obtocz je w karmelowej mieszance, a następnie z powrotem rozłóż je na papierze i umieść w piekarniku na 4 minuty
  6. Wyjmij migdały, przemieszaj je, a następnie włóż do piekarnika na kolejne 4 minuty
  7. Obtocz upieczone migdały w pozostałym syropie i wrzuć do pojemnika lub słoja z przygotowaną wcześniej mieszanką. Aby dokładnie wymieszać i obtoczyć orzechy w mieszance zamknij słój/pojemnik i potrząśnij nim kilka razy.
  8. Rozłóż migdały na papierze do pieczenia i ostudź

Smacznego!

Wypróbowałeś już przepis na migdały w karmelu? Podziel się z nami swoją opinią oraz zdjęciem orzeszków w karmelu w komentarzach.

1 komentarz do “Orzeszki w karmelu, migdały w karmelu – Przepis na karmelizowane orzechy z ashwagandą i kakao”

  1. Pingback: Ashwagandha, adaptogen z Ajurwedy, jak działa, jakie są opinie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *