Ashwagandha, adaptogen z ajurwedy, o której już pisaliśmy na naszym blogu (sprawdź pod tym linkiem) pomimo zbawiennego wpływu jaki posiada na organizm człowieka, to jeśli chodzi o walory smakowe polecamy ją połączyć z delikatnie słodkimi produktami 😊. Z dodatkiem Ashwagandhy możesz przygotować wiele pysznych i zdrowych przekąsek, czy napojów. Co ciekawe, znajdziemy nawet przepisy w których Ashwagandha stanowi dodatek do zup, czy ryb. Pysznym napojem z dodatkiem Ashwagandy to Złote Mleko, polecane głównie przed snem. Pewnie przejrzałeś już sporo smoothie przepisy ale my szczególnie polecamy bananowe smoothie z dodatkiem adaptogenu oraz miąższu kokosowego jako szybkie i pożywne śniadanie na udany początek dnia.
Co będzie potrzebne aby przygotować bananowe smoothie:
– Małe banany x2
– szklanka wody
– miąższ kokosowy 5 łyżek (lub mleko roślinne)
– Ashwaganda w proszku 1 łyżeczka (5g)
– garść ulubionych orzechów
– do uzyskania słodkości możesz dodać łyżeczkę syropu kokosowego
Rozpuść 5 łyżek miąższu kokosowego w szklance z ciepłą wodą aby przygotować mleczko kokosowe. Umieść 2 małe banany, ulubione orzechy np. nerkowce, czy migdały oraz ashwagandhę w blenderze i wlej mleczko koksowe. Zblenduj razem wszystkie składniki i spróbuj. Jeśli wolisz słodsze smaki to polecamy dodać łyżeczkę lub dwie syropu kokosowego.
Powyższy przepis możesz dowodnie modyfikować poprzez dodawanie różnych orzechów, czy dodatkowych składników. Jeśli masz chwilę więcej czasu na przygotowanie porannego posiłku to dodaj nasiona słodkiej bazylii, nowy na naszym rynku superfood, który ma podobne właściwości do nasion chia ale jego przygotowanie do spożycia jest dużo szybsze ponieważ zajmuje tylko kilka minut.
Ciekawostka:
Syrop kokosowy wytwarzany z nektaru pozyskiwanego z kwiatów palmy kokosowej. Rano farmerzy wspinają się na czubki palm aby pozyskać słodki nektar poprzez nacięcie kwiatostanu. To pozwala nektarowi wydostać się z kwiatu, farmerzy zawieszają zbiorniczki aby zebrać go do dalszego przerobienia. Po zebraniu nektar jest podgrzewany do uzyskania gęstej konsystencji. W smaku syrop kokosowy jest oczywiści słodki, z delikatnie wyczuwalnym, karmelowym posmakiem. Idealnie sprawdzi się nie tylko przy smoothie, ale można nim także słodzić herbatę, lub dodawać do ciast i deserów. Z syropu kokosowego wytwarzany jest też cukier kokosowy poprzez skarmelizowane nektaru.
Czy testowałeś już nasz przepis, a może masz swój ulubiony przepis na smoothie? Chętnie poznamy wasze smoothie przepisy, możecie je udostępnić w komentarzach poniżej 🙂
Pingback: Ashwagandha, adaptogen z Ajurwedy, jak działa, jakie są opinie