Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie, podwieczorek czy szybki posiłek po treningu, to bez wątpienia, spodoba ci się przepis na puszyste fit Naleśniki Proteinowe. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników z mąką pszenną znajdziesz w nim pełnowartościową mąkę z cieciorki oraz lekkostrawne mąki ziemniaczaną oraz ryżową. Ze względu na specjalną kompozycję składników, przygotujesz naleśniki bezglutenowe i bez dodatku cukru, w których aż 15% energii pochodzi z białka. Pomimo braku mąki pszennej naleśniki są puszyste i elastyczne. Przepis na te fit naleśniki z pewnością docenią sportowcy, który mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, a także osoby dbające o pełnowartościowe posiłki w swojej codziennej diecie. Naleśniki Proteinowe są także odpowiednie dla dzieci np. jako zdrowa przekąska do szkoły. Możesz je podawać np. z ulubionym masłem orzechowym.
Co będzie potrzebne do przygotowania fit Naleśników Proteinowych :
- mieszanka Coco Farm Naleśniki Proteinowe 1 opakowanie
- mleko lub napój roślinny 300 ml
- woda gazowana 300 ml
- 4 jajka
- ocet lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki
- olej (polecamy kokosowy) 4 łyżki
Dodatkowo polecamy serwować fit naleśniki bezglutenowe z miąższem kokosowym, kremem orzechowym i ulubionymi orzechami – palce lizać 🙂
Przepis na Naleśniki Proteinowe krok po kroku:
- Zmiksuj 4 jajka do uzyskania piany,
- do jaj stopniowo dodawaj mieszankę sypką Coco Farm Naleśniki Proteinowe i miksuj do uzyskania gładkiej masy (bez grudek),
- cały czas miksując dodawaj mleko, wodę, olej i ocet,
- gdy ciasto na fit naleśniki będzie jednolite odstaw ciasto na 10 min,
- patelnię posmaruj cienką warstwą oleju (najlepiej kokosowego) i rozgrzej,
- przemieszaj ciasto od dna, następnie wylej na gorącą patelnię i rozprowadź równomiernie cienką warstwę,
- smaż naleśniki z obydwu stron do lekkiego zarumienienia każdej strony,
- natłuść patelnię przed smażeniem każdego naleśnika (szczególnie brzegi),
- co jakiś czas przemieszaj ciasto od dołu,
- usmażone naleśniki bezglutenowe układaj jeden na drugim i przykryj, aby nie wyschły.
Z tego przepisu powinieneś otrzymać ok. 14 porcji o wadze ok. 33g.
Pingback: Korzeń Maca - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne - Blog Coco Farm