Chleb kokosowy bez cukru i glutenu. Jest to niesłodzony chleb, który możesz jeść tak, jak zwykły. Chleb z mąki kokosowej możesz serwować bez niczego lub z masłem, dżemem, masłem orzechowym, wędlinami albo większością innych dodatków. W przeciwieństwie do chlebów pszennych, ten nie zawiera drożdży – spulchniają go jajka i proszek do pieczenia. Ponieważ mąka kokosowa jest bezglutenowa, chleb ten nie ma tak zwartej struktury, jak zwykły. Dlatego też jego konsystencja i wygląd różnią się od chlebów bazujących na pszenicy. Z tego przepisu wychodzi jeden mały bochenek.
Maka kokosowa Coco farm
Do przepisu polecamy przede wszystkim mąkę kokosową Coco Farm 100% Organic Virgin. Pozyskiwana jest z najwyższej jakości, wyselekcjonowanych i ręcznie zrywanych, orzechów kokosowych. Uprawiane tradycyjnymi metodami palmy kokosowe, rosną na ekologicznych, certyfikowanych i kontrolowanych farmach. Ponadto mąka Coco Farm powstaje przy użyciu tradycyjnych metod, polegających na mieleniu odwodnionego i odtłuszczonego, surowego miąższu kokosowego. Dzięki tym pracochłonnym zabiegom mąka kokosowa Coco Farm zachowuje bogactwo składu oraz delikatny zapach i smak kokosa. Bezglutenowa mąka kokosowa Coco Farm jest odpowiednia dla osób cierpiących na celiakię. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego powoduje, że jest polecana dla osób stosujących diety wysokobłonnikowe.
Mąka kokosowa ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego – 35g w 100g produktu. To 13 razy więcej niż w mące pszennej i 4 razy więcej niż w otrębach owsianych. Błonnik nie tylko pomaga usprawnić pracę jelit, ale również zmniejsza wchłanianie cholesterolu oraz obniża stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo mąka kokosowa Coco Farm jest źródłem białka 17g w 100g produktu. Białko nie tylko buduje i wzmacnia mięśnie, ale również dostarcza niezbędną energię oraz wspiera układ odpornościowy. Mąka kokosowa zawiera również 4 razy mniej węglowodanów niż w mące pszennej – 20g na 100g produktu.
Chleb kokosowy – Składniki:
- 6 jaj
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zmiksuj jaja, masło, miód i sól. Zmieszaj make kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Wylej do natłuszczonej foremki na chleb o maksymalnych wymiarach 23x13x8 cm i piecz 40 minut w temp. 175°C. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce.