slodko
napoje2

*przepisy oznaczone "*" umieszczono za zgodą wydawnictwa "Vital".
Więcej przepisów znajdziesz w książkach:

maka
kokpprzep

książki do nabycia w: www.vitalni24.pl

Chleb kokosowy*

To niesłodzony chleb, który możesz jeść tak, jak zwykły. Możesz serwować go bez niczego lub z masłem, dżemem, masłem orzechowym, wędlinami albo większością innych dodatków. W przeciwieństwie do chlebów pszennych, ten nie zawiera drożdży - spulchniają go jajka i proszek do pieczenia. Ponieważ mąka kokosowa jest bezglutenowa, chleb ten nie ma tak zwartej struktury, jak zwykły. Dlatego też jego konsystencja i wygląd różnią się od chlebów bazujących na pszenicy. Z tego przepisu wychodzi jeden mały bochenek.

cocobread

6 jaj
1/2 szklanki roztopionego masła
2 łyżki stołowe miodu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki przesianej mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Zmiksuj jaja, masło, miód i sól. Zmieszaj make kokosową z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki, ubijając ciasto dokładnie, aż nie będzie w nim żadnych grudek. Wylej do natłuszczonej foremki na chleb o maksymalnych wymiarach 23x13x8 cm i piecz 40 minut w temp. 175°C. Wyjmij z foremki i ostudź na kratce.

Kokosowy smażony kurczak*

1/3 szklanki maki kokosowej
1 łyżeczka papryki w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 pocięty kurczak
olej kokosowy do smażenia

  • Podgrzej na patelni olej kokosowy głęboki na około 0,7 cm, aż wlana na niego kropla wody zacznie skwierczeć. Mąkę kokosową, paprykę, pieprz, i sól wymieszaj w papierowej lub plastikowej torbie. Wrzucaj do niej po 2-3 kawałki kurczaka na raz i potrzasaj. Najpierw podsmaż do zbrązowienia kawałki mięsa, a następnie dodaj pozostałe. Gdy jedna strona zbrązowieje, obróć kawałek szczypcami. Gdy kurczak lekko się zarumieni, po 15-20 minutach, zmniejsz ogień i szczelnie przykryj patelnię. Smaż przez 30-40 minut albo do czasu, aż kurczak zmięknie. Na ostatnie 10 minut smażenia odkryj. Wystarczy na 4 porcje.
chicken

Kokosowy smażona ryba*

Użyj takiej samej panierki, jak do kokosowego smażonego kurczaka, ale zastępując pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego. Ryba wymaga krótszego smazenia, więc odpowiednio dostusuj jego czas.

Wysoko błonnikowe hamburgery*

455 gramów zmielonej wołowiny
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
2 jaja

  • Starannie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Podziel na 6 porcji i uformuj z nich kotlety o grubości około 1 cm. Piecz na ruszcie w piekarniku przez 6 minut, obróć na drugą stronę i piecz kolejne 4 minuty albo do czasu, aż będą gotowe. Kotlety można jeść same, albo w bezglutenowej bułce.
hamburger

Hummus*

Hummus stanowi smakowity, bogaty w błonnik dip albo pastę.

Składniki:
1 puszka (710 gram) albo 2 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (płyn zachowaj)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki tahini
1/4 szklanki soku cytrynowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/2 łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 szklanki przesianej mąki kokosowej

  • Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze. Dodaj trochę płynu odlanego z ciecierzycy w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
hummus