slodko
napoje2

*przepisy oznaczone "*" umieszczono za zgodą wydawnictwa "Vital".
Więcej przepisów znajdziesz w książkach:

maka
kokpprzep

książki do nabycia w: www.vitalni24.pl

Bulletproof coffee

czyli kuloodporna kawa - z masłem i olejem kokosowym.
Napój przygotowany z kawy, masła i oleju kokosowego stanowi znakomity sposób na rozpoczęcie dnia, lub na porcję dodatkowej energii przed fizycznym czy też umysłowym wysiłkiem. Kuloodporna kawa (bulletproof coffee) powinna w szczególności zainteresować zwolenników diety paleo, niskowęglowodanowej i rozwiązań zakładających wprowadzenie przerywanego postu (intermittent fasting).
Głównym propagatorem takiego sposobu serwowania kawy jest Dave Asprey, autor bloga o tematyce zdrowotnej i dotyczącej skutecznego odchudzania, lansującego koncepcję „kuloodpornej diety”, stanowiącej wg autora ulepszoną wersję diety paleo. Dave Asprey wpadł na pomysł połączenia kawy z masłem podczas wędrówki po Tybecie, gdzie powszechnie spożywa się napar herbaciany z dodatkiem masła z mleka jaków.

bpc

 

Składniki:

kawa ziarnista z rodzaju arabica
1 łyżka stołowa masła niesolonego najlepiej uzyskanego z mleka krów z chowu pastwiskowego
1-2 łyzeczki oleju kokosowego

  • Ze świeżo zmielonych ziaren należy przygotować 1 kubek naparu – najlepiej użyć do tego celu ekspresu, a następnie dodać do niego masło oraz olej kokosowy. Całość należy włożyć do blendera i zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

kawa late z olejem kokosowym

kawa ziarnista (najlepiej arabica)
1-2 łyżeczki oleju kokosowego
1/4 łyżeczki wanilii
szczypta mielonego cynamonu (lub gałki muszkatołowej)

  • Ze świeżo zmielonych ziaren należy przygotować 1 kubek naparu – najlepiej użyć do tego celu ekspresu. Następnie mieszankę kawy, oleju kokosowego i wanilii należy wymieszać w blenderze (najwyższe obroty przez ok. 20 sekund). Całość przelewamy do szklanki dodając na koniec szczyptę cynamonu (lub gałki muszkatołowej). Opcjonalnie można nie używając blendera zmieszać wszystkie składniki łyżeczką. Co prawda kawa nie będzie tak wyśmienita jak z blendera, ale wciąż będzie pyszna!