oleje kokosowe laur

oil_virgin
oil_virgin
oil_pure

olej kokosowy
100% ORGANIC VIRGIN

czytaj więcej >

olej kokosowy
100% ORGANIC PURE

czytaj więcej >

olej kokosowy
100% PURE

czytaj więcej >

król wśród olejów!

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie świeżego miąższu lub kopry. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazywany jest także masłem kokosowym). Olej kokosowy opisywany jako „najzdrowszy olej na ziemi”, posiada szeroki wachlarz zastosowań. Oprócz walorów kulinarnych może być również stosowany w kosmetyce i pielęgnacji ciała.

Olej kokosowy jest wyśmienity jako uniwersalny olej jadalny. Ze względu na bardzo wysoką zawartość kwasów nasyconych znakomicie nadaje się do smażenia. Praktycznie nie zawiera wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie nietrwałe i podatne na zmiany w wysokiej temperaturze. Dzięki temu jest o wiele zdrowszy od większości popularnych olejów, które ze względu na wysoką zawartość kwasów wielonasyconych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur, gdyż powstają wtedy substancje szkodliwe dla zdrowia. W przeciwieństwie do wielonienasyconych olejów, które łatwo łącząc się z tlenem w powietrzu- jełczeją, olej kokosowy ma naturalną odporność na utlenianie. W zastosowaniach kosmetycznych pomaga utrzymać zdrową skórę i młodzieńczy wygląd.

obszary oddziaływania na organizm człowieka

Właściwości wirusobójcze i bakteriobójcze
kwas laurynowy.

Olej kokosowy a cholesterol
roślinne kwasy nasycone.

Utrata wagi i zwiększenie wydolności fizycznej
średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn. Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Ma silnie właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu (w tym także tą dobroczynną) monolauryn atakuje tylko szkodliwe dla zdrowia wirusy i bakterie.

O cholesterolu słyszymy zazwyczaj w tym złym kontekście - jako głównym sprawcy miażdżycy. Nie jest to do końca prawda. Nasz organizm potrzebuje cholesterolu - służy on, np. do budowy błon komórkowych i do syntezy hormonów płciowych, kwasów żółciowych oraz niektórych hormonów steroidowych, regulujących przemianę białek, węglowodanów i tłuszczów.

Cholesterol jest obecny we krwi pod postacią różnych składowych, z których najważniejsze są dwie:
- cholesterol LDL (z ang. low density lipoprotein) nazywany potocznie „złym” cholesterolem oraz
- cholesterol HDL (high density lipoprotein) określany jako ten „dobry”.
Oczywiście im więcej złego cholesterolu krąży we krwi, tym gorzej. Właśnie on odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych, przyczyniając się do rozwoju blaszek miażdżycowych.
Wszystko to za sprawą złego cholesterolu - LDL.
Jego przeciwwagą - naszym obrońcą - jest dobry cholesterol - HDL.

Jak wygląda walka HDL z LDL?
O ile zły LDL wędruje z wątroby do naczyń i je zatyka, o tyle dobry HDL robi rzecz odwrotną - zapewnia odesłanie złego cholesterolu z tętnic z powrotem do wątroby, gdzie zostaje on przetworzony na kwasy żółciowe.Ogólnie mówiąc, pokarmy bogate w tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu. Jednak istnieje duża różnica między tłuszczami nasyconymi.

Tłuszcze nasycone występują głównie w mięsie, drobiu i nabiale, ale także w oleju kokosowym. W odróżnieniu jednak od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które podnoszą poziom złego cholesterolu LDL, olej kokosowy podnosi poziom HDL, który z kolei zwalcza zły cholesterol i w rezultacie poprawia profil lipidowy.

Olej kokosowy jest pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Mechanizm ten opiera się na specyfice metabolizowania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy w większości złożony jest ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), których działanie istotnie różni się od działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCFA) powszechnie występujących w większości produktów spożywczych. To jakiego rodzaju kwasy tłuszczowe dostarczamy organizmowi ma wpływ w sytuacji dbałości o odpowiednią masę ciała, gdyż nasz organizm metabolizuje poszczególne kwasy tłuszczowe w odmienny sposób.

LCFA posiadają duże cząsteczki i nasz organizm trudniej je przyswaja, w większości magazynując je w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Natomiast MCFA, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mają mniejsze cząsteczki, są lepiej trawione i błyskawicznie przetwarzane w naszym organizmie na energi – podobnie jak węglowodany, tylko bez wzrostu poziomu insuliny. Dlatego rzadko kiedy przekształcają się w tkankę tłuszczową czy złogi w tętnicach.

Olej kokosowy jest najbogatszym naturalnym źródłem MCFA występującym w przyrodzie (około 64 %) i jako taki posiada unikalne właściwości prozdrowotne.

Oprócz utraty wagi i wzrostu poziomu energii, poprawa przemiany materii uzyskana dzięki zastosowaniu tego niezwykłego oleju może sprawić, że procesy regeneracji organizmu zostaną przyspieszone, a także polepszy się działanie układu odpornościowego.